Obálka speciálu Velká jízda v kuchyni

Obálka speciálu Velká jízda v kuchyni Zdroj: Reflex

Tataráček z pražské Kantýny
Redaktorka Reflexu Kateřina Kadlecová v družném objetí s pěknou kýtou v chladicím boxu v Kantýně. Tady vznikla reportáž "řeznicí a uzenářkou na vlastní kůži".
Žena za pultem
Jídlo jako malované. Naši původní food foto story nafotil Marek Bartoš.
Rehabilitujeme české ryby! Naši původní food foto story nafotil Marek Bartoš.
6
Fotogalerie

Velká jízda v kuchyni. Dnes vychází gastronomický speciál Reflexu!

„Není opravdovější lásky, než je láska k jídlu,“ prohlásil náš oblíbený autor G. B. Shaw. My s kolegyní Darinou Křivánkovou, která pro vás v Reflexu už pátým rokem týden co týden připravuje gastronomickou rubriku, si to myslíme taky. A to jsme se zamilovaly už mnohokrát; naposledy do misek přetékajících barvami a chutí a vůní vietnamských nudlí bún bò nam bô. I o těch buddhových miskách a o trendech asijské gastronomie je nový, stostránkový speciál Reflexu s názvem Velká jízda v kuchyni, který jsme pro vás vydali právě dnes. 

Poslední týdny jsme strávily za pultem řeznictví, v ateliéru při vaření a fotografování food story nebo „na placu“. Ovšem ne na tom natáčecím – v restauracích a hospodách jsme sondovaly, jak se daří číšníkům a jak se vaří kuchařům. A pak jsme to všechno hodily na papír a připravily pro vás stostránkový gastronomický speciál; samozřejmě s pomocí těch nejlepších fotografů, food a decor stylistů, gurmet-kritiků, kuchařů a kulinářů a toho nejkrásnějšího, nejzdravějšího, nejchutnějšího jídla.

Recept na velikonoční nádivku, mazanec a beránka v magazínu nenajdete, zato se dozvíte, co budeme jíst v příštích letech (a ne, na hmyz skutečně nedojde), jaké národní kuchyně jsou nejatraktivnější, jaké suroviny a typy úprav zanedbáváme a co naopak pofrčí, ať chceme, nebo ne. Hvězdy českých kuchyní, restauračních i domácích, si například myslí, že věnujeme málo pozornosti lokálním surovinám, třeba českým rybám. S tím nelze nesouhlasit, ale na potvrzení toho, že se v příštích letech budeme sytit čím dál častěji asijskými a mexickými pokrmy a sypat si na nudle v buddhových miskách včelí pyl, si náš dvoučlenný prognostický ústav přeci jen raději počká.

Velikonoční recepty: Nejlepší mazanec, beránek i nádivka s uzeným masem >>>

Yotam Ottolenghi

Co ale tvrdí valná většina ze sedmnácti respondentů naší ankety, je, že se od knedla-zela-vepřa budeme stále častěji uchylovat k zelenině. A říká to i sám velký vege guru Yotam Ottolenghi, s nímž jsme v souvislosti s krásnou kuchařkou, která mu na sklonku loňského roku vyšla v češtině, dokázaly urvat rozhovor. Co nám prozradil?

Že za gastronomickou Mekku považuje po rodném Jeruzalémě Londýn, kde vlastní pět vyhlášených podniků a kde mu kromě placu a počasí na piknik vlastně nic nechybí. Že na podzim letošního roku vydá „snadnou“ kuchařku s názvem Simple. A že chvíle s rodinou jsou nejvíc, což sice všichni víme, ale pro hon za kusem žvance a šéfovou pochvalou máme občas na chvíle pohody, odpočinku a láskyplné péče v hlavách zapnutý AdBlock. A přitom se tyhle tři položky dají tak krásně spárovat s vařením!

Hippokratés kdysi učil, že bychom měli jíst proto, abychom žili, a nikoli naopak. Soudíme však, že nové milénium západního světa je s gastronomickými požitky a prožitky natolik svázáno, že si to v Reflexu nemůžeme dovolit ignorovat. Přejeme vám tedy dobré počtení – a dobré chutnání.

Speciál Velká jízda v kuchyni si můžete objednat přes SMS za 89,- Kč.

Jak na to? Pošlete na číslo 902 11 SMS ve tvaru:

KUCHYN mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ULICE ČP mezera MESTO mezera PSC

Příklad:

KUCHYN Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 25363

A speciál za vámi donese svěží vůni z reflexí kuchyně až do vaší schránky.