Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Nádor prsu na malbě
Nádor prsu na malbě
3
Fotogalerie

Nádory prsu na renesančních obrazech. Důkaz, že rakovina není moderní nemoc

Rakovina je mnohými považována za civilizační nemoc. Jinými slovy za důsledek toho, že žijeme déle než naši předci, že se stravujeme nezdravě nebo například že kouříme. Výzkum onkologů z Univerzity ve Warwicku však nyní dokázal, že tomu tak alespoň co se týče rakoviny prsu není. Na renesančních obrazech našel důkazy, že tumory v oblasti prsou se v populaci běžně vyskytovaly i v 16. století.

Tým vedený Raffaellou Bianucciovou se zaměřil na zobrazování ňader napříč dějinami umění. Hledal důkaz o výskytu rakoviny prsu v minulých staletích a díky italským renesančním obrazům jej také našel. Výsledky publikoval tento měsíc v časopise Lancet Oncology.

Příznaky nemoci byly nalezeny na olejomalbě zachycující Michelangelovu sochy s názvem Noc od malíře Michele Tosiniho, který tvořil ve Florencii 16. století. Levé ňadro ženy má zřetelně disproporční velikost. Retrakce bradavky podle autorů jasně naznačuje, že zobrazená žena trpěla rakovinou.

Další příklad tým nalezl na obraze s názvem Alegorie statečnosti od Florentina Maso de San Friana. V tomto případě prosvítá tumor pod kůží. Oteklá tkáň pak představuje další vodítko zhoubné nemoci.

Fakt, že oba obrazy vznikly v 16. století, nemusí být náhodný. Renesance zaznamenala v oblasti medicíny velké pokroky. Z této doby také pochází první záznamy o pokusech mastektomie, tedy odstranění prsou. Jedním z prvních chirurgů, kteří se o ve své době náročný úkon pokusili, byl Francouz Barthélémy Cabrol. Úkon měl však z mnoha důvodů zůstat až do 20. století raritou. Neznalost anestezie a aseptické nástroje předtím přispívaly k obtížné praktikovatelnosti a relativně nízké úspěšnosti zákroku. Lékaři se mimo to zdráhali zbavovat ženy symbolu jejich plodnosti. Mnozí považovali podobné chování za amorální.

Kdy máte nárok na lázně po rakovině? Dozvtíte se ZDE >>>