Slavný dublinský Temple bar

Slavný dublinský Temple bar Zdroj: Profimedia

Den svatého Patrika: den, kdy vládne zelená
Turisté připraveni slavit den Svatého Patrika poblíž Temple baru.
Nazdobené výlohy ke dni svatého Patrika v ulicích Dublinu
Svátek svatého Patrika je tradičně veselý
Den svatého Patrika se slaví každoročně 17. března na počest svatého Patrika, patrona Irska. Na snímku Herkulův chrám v Ammánu.
8
Fotogalerie

Slavíme svátek sv. Patrika. Proč se dnes opíjíme zeleným pivem a jak irský patron souvisí s Českem?

Apoštol Irů, patron Irů, a zřejmě jeden z nejoblíbenějších irských svatých. Na počet mnicha, který v 5. století šířil v Irsku křesťanství, se dnes bude bujaře oslavovat. Ze svátku, který měl původně čistě náboženský rozměr, se stala téměř celosvětová radostná pijatika. Proč?

Předně: život tohoto svatého je opředen mnoha otazníky, přičemž první v řadě se týká jeho data narození, které nikdy nebylo s přesností určeno. Jisté je jedině to, že v polovině 5. století našeho letopočtu působil jakožto nejvýznamnější šiřitel křesťanské víry v Irsku. Patrik však nebyl Ir, jak si mnozí myslí. Narodil se do bohaté římské rodiny zřejmě kolem roku 385, která trvale žila v Británii, datum i přesné místo jeho narození však jsou stále předmětem sporů.

Když bylo Patrikovi 16 let, unesli jej do Irska, kde byl nucen vykonávat otrocké práce. Po šesti letech otroctví však utekl a následně se stal knězem. Po svém vysvěcení se rozhodl do Irska, tedy země, kde byl původně otrokem, vrátit. To také udělal, a v zemi začal šířit křesťanství. Právě díky tomu se stal slavným, připisuje se mu významný podíl na christianizaci Irska. Další jeho podíl je již jen mytický – údajně vyhnal z Irska hady. Biologové tuto legendu však několikrát vyvrátili.

 

Den svatého Patrika zlidověl. Tento svátek již slaví věřící i nevěřící v zemích napříč Evropou, nejinak je tomu v USA. Jedna z prvních oslav na počest tohoto svatého se konala v americkém Bostonu koncem 18. století, tradice se postupně šířila a nyní ji slaví (především alkoholem) téměř celá Evropa. 17. březen je údajným datem Patrikova úmrtí, nicméně ani toto datum není potvrzené.

Podle tradice by se dnes mělo pít původně irské pivo typu stout – zelená piva, která se v tento den pijí, a která vyrábějí pro dnešní den speciálně mnohé pivovary, jsou až výdobytkem moderních dob. Zelená barva je však barvou Irska, typickou barvou tamní přírody, a tak se dnes „nosí“ tuto barvu užívat i při výrobě piva. Původně se v tento den pilo především právě tmavé, hutné svrchně kvašené pivo stout, typické svými čokoládovo-kávovými tóny, téměř nulovou nebo jen velmi nízkou pěnou a samozřejmě vysokým obsahem alkoholu. Oblíbeným nápojem dnešního večera jsou také rozličné druhy irské whiskey.

Málo se ví, že svátek sv. Patrika má v jistém smyslu i „český“ přesah. Oltář sv. Patrika, honosný, barokně zdobený, se nachází na známém Kuksu na východě Čech, kde stojí kostel Nejsvětější trojice. Právě v těchto místech z úcty k Patrikovi tento oltář nechal vztyčit známý český hrabě a mecenáš umění František Antonín Špork. Jeho otec povědomí Patrikovi rozšířil ze Svaté říše římské.