Netopýr hrabavý nerad létá

Netopýr hrabavý nerad létá Zdroj: TheyLookLikeUs, Wikipedia

Seznamte se: Netopýr, který radši chodí pěšky a hrabe jako myš

Na Novém Zélandu nežijí prakticky žádní savci. Výjimkou jsou netopýři. Ten jeden se moc neliší od ostatních. Ale endemické mystaciny jsou něco úplně jiného.

Netopýrům se často přezdívá létající myši. Hrabaví netopýři z Nového Zélandu, k nimž patří i nově objevený vyhynulý druh, ale létání moc nefandí. Pravda, jako všichni netopýři jsou vybaveni blanitými křídly a v případě potřeby je dovedou i používat.

Létají však neradi a jen nízko při zemi, kde obratně kličkují v podrostu. Přednost ale dávají pohybu po zemi. Složená křídla se promění v přední končetiny vybavené pohyblivými klouby a drápky a netopýr se promění v cosi, co skutečně připomíná myš.

S tou samozřejmě nemají vůbec nic společného, zatímco pravé myši patří mezi hlodavce, po zemi pobíhající netopýři stále zůstávají zařazeni mezi letouny. Po setmění šmejdí v mechu a listí nebo šplhají po spodních částech kmenů a hledají něco k snědku. Cokoliv. Semena, plody, hmyz a další drobné členovce.

Netopýři hrabou jako myši

Pojmenování hrabaví netopýři dostali podle své schopnosti: Myši totiž připomínají i tím, že jsou schopni si v zemi vyhrabat podobné nory a doupata. Dnes už ale jinde než na Novém Zélandu nežijí.

V současné době jde vlastně o jediný druh – mystacinu novozélandskou, která obývá oba ostrovy a dělí se na tři různé poddruhy. Mystacina větší, která byla v minulém století považována za vyhynulou, možná ještě přežívá, ale určitě jich nebude víc než 50.

Jak dál se od netopýrů liší mystaciny? Podívejte se na video na abicko.cz >>>