10 procent dětí je počato v posteli od Ikey

10 procent dětí je počato v posteli od Ikey Zdroj: iStock

Neúspěšnější produkty společnosti Ikea
Neúspěšnější produkty společnosti Ikea
Neúspěšnější produkty společnosti Ikea
Neúspěšnější produkty společnosti Ikea
Neúspěšnější produkty společnosti Ikea
7
Fotogalerie

10 procent Evropanů bylo počato na posteli z Ikey. Které produkty patří k těm historicky nejoblíbenějším?

Před několika dny zemřel v úctyhodných jednadevadesáti letech zakladatel švédského nábytkářského gigantu Ikea Ingvar Kamprad. Zasloužil se o demokratizaci designu, když zkombinoval funkčnost, estetičnost a nízkou cenu nábytku. Koupě sedačky přestala být s Ikeou rozhodnutím na celý život. Do důchodu jich dnes pravděpodobně vystřídáte hned několik.

Ikea se vyvíjela s dobou. Zatímco v 80. letech udával trendy černý a bílý nábytek s pestrobarevnými potahy inspirovanými exotickými vzory i geometrickou jednoduchostí, 90. léta se nesla v neutrálních barvách a světle hnědém nábytku. Na začátku druhého tisíciletí se Ikea rozhodla vsadit na spolupráci s renomovanými designéry a kromě nejlevnějších kousků začala nabízet sortiment i pro náročnější zákazníky.

Velkým tématem posledních let se pro Ikeu staly také ekologicky šetrné materiály. Společnost spotřebuje ročně neuvěřitelné 1 procento dřeva vytěženého na planetě. V minulosti byla nejednou obviněna z podporování konzumní kultury, která vyčerpává životní prostředí.

Kožená taška Ikea za 2000 dolarů

O úspěšnosti firmy svědčí i fakt, že španělská módní značka Balenciaga nedávno okopírovala ikonickou multifunkční modrou tašku a v módní kožené verzi ji prodává za 2000 dolarů. Mezi perličky patří také odhad týkající se počtu dětí zplozených na postelích značky Ikea. Údajně se jedná o celých 10 procent evropské populace. Číslo pravděpodobně v budoucnu s expanzí do střední a východní Evropy poroste.

Které produkty Ikey se dostaly do žebříčku historicky nejoblíbenějších a nejprodávanějších kousků?

Konferenční stůl Lack

Česká Ikea jej dnes prodává za 199 korun. Lakovaný povrch toho podle recenzí zákazníků moc nevydrží, přesto se stal častým doplňkem studentských bytů, lidé jej často užívají i jako účelový stojan na kytky.

Postel Malm

Nejlevnější verze dřevěného rámu postele Malm se dnes prodává za 4 790 korun. Jedná se o nejprodávanější rám Ikey všech dob.

Švédské masové kuličky

K těm asi není co dodat. Málokterá návštěva Ikey se obejde bez porce masových koulí, bramborové kaše a brusinkového džemu. Originální název pokrmu, nabízeného obchodními domy Ikey po celém světě, je „allemansrätten“, tedy volně přeloženo „právo každého člověka“. Kuličky milují všichni, ačkoliv jejich složení o žádné vysoké gastronomii nevypovídá – obsahují 84 % „masa“.

Hrníček Färgrik

Stojí 19 korun a najdete jej skoro v každé evropské kanceláři. Do ouška se sice vleze jen jeden prst, u Ikey překvapivou nepraktičnost ale jako vždy vyváží cena, designerská atraktivita a fakt, že ve skříňce nezabírá moc místa.

Křeslo Poäng

Křeslo Poäng nedávno oslavilo čtyřicáté narozeniny. Za čtyři dekády se jej celosvětově prodalo na třicet miliónů kusů. V Česku se o jeho proslavení postaral v roce 2005 vítěz reality show Vyvolení Vladko Dobrovodský, který v něm strávil velkou část několikaměsíční show. V současné nabídce stojí 4 390 korun.

Knihovna Billy

Továrna v jihošvédském Kattilstorp vychrlí jednu knihovnu Billy každé tři sekundy. Na světě se jí zatím prodalo na šedesát miliónů kusů, to je jedna knihovna Billy na každých sto obyvatel planety. V Česku v současné době stojí 999 korun.