Zdroj: archiv blesku

Tápete při výběru půjčky? Poradíme, kde hledat tu nejvýhodnější

Vánoce jsou z hlediska financí zřejmě tím nejnáročnějším obdobím z celého roku. Řada jednotlivců i domácností je po svátcích prakticky bez koruny. Více než kdy jindy tak stoupá zájem o spotřebitelské úvěry a půjčky.


Protože je nabídka na našem trhu poměrně obsáhlá, mnoho spotřebitelů tápe, jak správnou půjčku vybrat a nešlápnout vedle. Vsadit na bankovní úvěr anebo raději zkusit štěstí u nebankovního poskytovatele? Či snad vyzkoušet novinku v podobě P2P půjček? Poradíme, jak si vybrat takovou půjčku, která váš rozpočet nezatíží víc, než bude nutné.

U bankovních půjček počítejte s přísnějšími podmínkami

Drtivá většina žadatelů o půjčku míří v první řadě do banky. Značná část bankovních domů má totiž v České republice dlouhou historii a bohaté portfolio klientů, takže obecně platí za solidní a seriózní poskytovatele půjček. Navíc slibují také zajímavé úrokové sazby, které se mohou výjimečně dostat i pod hranici 5 %. Každá žádost o půjčku je ale posuzována individuálně. Výsledná sazba tak může být vzhledem k okolnostem zcela odlišná.

Málokdo si ale uvědomuje, že v bance bude na klienta čekat poměrně náročný a zdlouhavý proces schvalování. Bankovní úředník totiž bude zkoumat, zda daný spotřebitel není pro banku příliš rizikovým klientem. Zajímat ho proto bude jeho finanční minulost, případné záznamy v registrech, příjmy a výdaje, ale především bonita. Pokud žadatel o půjčku nesplní přísné podmínky banky, žádost mu bude zamítnuta.

Nebankovní subjekty půjčí i problémovým klientům

Ti, kteří v bance neuspěli, obvykle zkouší štěstí u nebankovních poskytovatelů. Jejich největší výhodou je totiž skutečnost, že dokážou nabídnout půjčku i klientům, kteří v bance neuspěli. Tyto nebankovní půjčky pro problémové klienty jsou ale obvykle zatíženy vyšším úrokem. Společnosti si tak kompenzují nemalé riziko, jež tímto úvěrováním podstupují. Klienti však mohou na oplátku žádat třeba o půjčky bez registru, mikroúvěry do výplaty, půjčky, u nichž není potřeba dokládat potvrzení o příjmech od zaměstnavatele anebo další produkty, které se v portfoliu bank zpravidla neobjevují.

Abyste však nešlápli vedle, je potřeba mezi sebou jednotlivé produkty vzájemně porovnat. K tomuto srovnání půjček slouží nezávislé online kalkulačky a srovnávače. Prvním krokem, vedoucím k jednoduchému a časově nenáročnému srovnání, je zadání vstupních parametrů. Klient si jednoduše navolí, o jaký objem finančních prostředků má zájem, jaká specifika by měla daná půjčka splňovat, popřípadě její splatnost nebo další parametry. Poté se před ním rozevře aktuální nabídka půjček, které splňují představy spotřebitele. Po výběru lze danou půjčku online dokonce i sjednat. Nemusíte tak opouštět pohodlí vašeho domova a vyhnete se zdlouhavému papírování.

P2P půjčky jsou rychlé, levné a bez rizika

Fenoménem poslední doby jsou tzv. P2P půjčky (Peer-to-peer lending). Jejich genialita spočívá v tom, že do procesu mezi žadatelem o půjčku a investorem nevstupuje banka ani nebankovní instituce. Vytvořena je pouze odpovídající platforma (něco jako online tržiště), v níž jsou realizovány veškeré nabídky a poptávky (většinou formou internetové aukce), což tlačí ceny úvěrů na absolutní minimum.  

P2P půjčky ale nejsou ve světě žádnou novinkou. Třeba v Anglii se objevily poprvé v roce 2005. U nás byla vůbec prvním zprostředkovatelem P2P půjček společnost Bankerat. Absolutní boom ale zažily tyto typy úvěrů až s příchodem firmy Zonky.

Jak ale P2P půjčky fungují ve skutečnosti? Žadatel o půjčku hledá investory nejčastěji pomocí online aukce. Většinou dá dohromady příběh, ve kterém investorům sdělí, na co si chce půjčit. Pokud příběh investory zaujme, začnou se skládat. Jakmile bude dosaženo odpovídající částky, peníze budou vyplaceny na účet žadatele. Investorům bude poskytnuta odměna v podobě úroku ze zapůjčených peněz.