Útok lasery ze vzduchu

Útok lasery ze vzduchu Zdroj: Lockheed Martin

Laserové dělo pro letadla. Americká armáda bude brzy mít stíhačky s paprskomety

Laserové dělo je hudbou budoucnosti, ale Americká armáda už pracuje na projektu, který ho brzy dostane do vzduchu. A pak budeme mít nad hlavami stíhačky s paprskomety.

Největším dodavatelem americké armády je firma Lockheed Martin. Vznikla spojením společností Lockheed Corporation a Martin Marietta roku 1995 a zaměstnává téměř sto tisíc lidí po celém světě. Podniká především ve špičkových technologiích. Přestože má své zákazníky z mnoha oborů, třeba z civilního letectví nebo z kosmonautiky, je v podstatě existenčně závislá na Americké armádě. Pětadevadesát procent její výroby jsou totiž vojenské zakázky. Pokud tedy potřebujete třeba novou bojovou stíhačku, tahle firma ví, jak vám pomoci.

Na základě požadavků Americké armády směřují v Lockheed Martin vývoj nových zbraní. A už delší dobu by se letectvu hodil laser, který by šel namontovat na stíhačky, nejen na velké vojenské lodě – to je případ systému ADAM. A to je skutečná výzva, protože laser potřebuje jednak zdroj energie, ale především solidní chladící systém. Na zemi nebo na lodi se toto skutečně řeší mnohem lépe, než ve vzduchu, kde musí mít přijatelnou hmotnost, kompaktní rozměry a optimální spotřebu.

Spojené lasery americké

V Lockheed Martin ale nejsou žádní neználci. Řešení problémů rozklíčovávají v projektu ATHENA, na kterém spolupracují s divizí Americké armády ASMDC. Inženýři a vědci spojili v projektu více malých laserů, které se propojí pomocí optického vlákna do jednoho opravdu silného. Výhodou je škálovatelnost a modularita.

To znamená, že bude možné volit sílu paprsku (v současnosti 30 kW) a přidávat nebo odebírat jednotlivé malé lasery a tím regulovat intenzitu laseru. Systém bude napájen pomocí vlastního generátoru elektřiny a jeho primární účel vidí armáda v ochraně vlastních stíhacích letounů před nepřátelskými střelami. V současnosti už proběhly pozemní zkoušky na dronech.

Video z testu laseru a více o lasrovém projektu Šedý vlk najdete na abicko.cz >>>