95letý podnikatel podal odvolání proti rozsudku

95letý podnikatel podal odvolání proti rozsudku Zdroj: AP

Soud poslal na 4 roky do vězení 95letého podnikatele, který zpronevěřil 1,8 miliardy

Jihokorejský soud poslal do vězení pětadevadesátiletého muže, zakladatele společnosti Lotte Group, kterému patří pátá největší společnost v Jižní Koreji. Jedná se o věhlasného a zámožného byznysmena, který si v Japonsku a Jižní Koreji vybudoval jeden z největších korporátů vůbec. Lotte Group zakládal Šin Kyuk-ho v roce 1948.

Společnost se začala naplno rozvíjet až téměř o 20 let později po svém založení, v roce 1967. Nepravomocně odsouzený podnikatel vede Lotte Group už neuvěřitelných 70 let. Nyní se ale zdá, že zlatá éra končí – muže totiž v Jižní Koreji odsoudili za zpronevěru a soud mu uložil trest odnětí svobody v délce trvání pěti let. Rozsudek zatím není pravomocný.

Agentura AFP uvedla, že podnikatel zpronevěřil firemní peníze, které převedl na své příbuzné. Jednalo se celkem o 119 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 2,8 miliardy korun. Advokáti rodiny magnáta (obvinění čelí i jeho dcera a syn) podali odvolání proti rozsudku s odůvodněním, že muž ze zdravotních důvodů nemůže nastoupit výkon trestu. 95letý multimiliardář totiž trpí demencí. Zda soud odvolání vyhoví, zatím není jasné.

 

Konsorcium Lotte, které mimo jiné zahrnuje společnosti jako Samsung nebo LG, se postupně za dlouhá léta své existence vypracovala na síť poboček a závodů, které expandovaly do celého světa, včetně USA, Indie a Číny. Společnost má opravdu široký záběr, protože poskytuje jak finanční služby, tak například provozuje hotely, fast foody nebo vydává časopisy. Odštěpený závod této společnosti se zaměřuje na petrochemický průmysl, těžbu surovin a výrobu elektroniky. Šin Kyuk-ho je považován za otce této společnosti, v níž stále vlastní klíčový podíl.