Češi stáli u nápisu Astana jen v mankinách. Takzvaně "na Borata".

Češi stáli u nápisu Astana jen v mankinách. Takzvaně "na Borata". Zdroj: Imformbyro.kz

Jak se Češi proslavili v Kazachstánu? Svlékli se "na Borata" a nechali se zatknout

O tom, kde leží Česká republika, má nyní svět zase o něco lepší povědomí. Světová média totiž zaujala zpráva, že šest českých turistů udělalo v Kazachstánu mírně řečeno ostudu, když se převlékli do mužských plavek, takzvaných mankin, které proslavila proslulá filmová postava Borat.

Češi se v mankinách chtěli hlavně vyfotografovat. Jejich pózování v hlavním městě Astana se jim však nevyplatilo. Všimla si jich totiž tamní policie a všechny zadržela. Jejich jednání klasifikovala jako výtržnictví, které je podle kazašského trestního zákoníku trestným činem, za nějž ovšem v některých případech lze udělit pouze pokutu.

To se také stalo šestici Čechů, kteří podle informací BBC vyvázli jen s pokutou, která činila v přepočtu pouhých 1500 korun. Kazaši se chováním Čechů cítili být pohoršeni a na sociálních sítích se podle ČTK vyjadřovali ve smyslu, že měli dostat mnohem vyšší pokutu. Jeden z diskutujících navrhoval sumu, která přesáhla dokonce 1,5 milionu korun.

Film Borat vzbuzuje v Kazachstánu silné kontroverze. Kazaši jej nemají rádi, film byl v zemi dokonce zakázán. Údajně totiž uráží kazašský národ. Satirická komedie Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu z roku 2006 představila hrdinu, reportéra Borata, který cestujepo USA. Jeho roli ztvárnil britský komediální herec Sacha Baron Cohen.