Hedy Lamarrová

Hedy Lamarrová Zdroj: archiv

Lamarrová byla Sněhurka i geniální vynálezkyně. Nový dokument bojuje proti předsudkům Hollywoodu

Poprvé na filmovém plátně zazářila v roce 1933 ve svých devatenácti letech. Český režisér Gustav Machatý ji obsadil do prvního erotického filmu Extáze. Ve stejném roce se Rakušanka Hedwig Kieslerová provdala za svého obdivovatele Friedricha Mandla, z manželství, které bránilo kariérnímu postupu, ale rychle utekla. V Hollywoodu se už jako Hedy Lamarrová stala předlohou pro Disneyho Sněhurku. Nejzajímavější na jejím příběhu ale není hvězdná herecká dráha, ale vynález, který stanul na počátku moderních komunikačních metod jako je Bluetooth.

Do britských kin se právě dostává nový dokumentární film, koprodukovaný americkou herečkou Susan Sarandonovou, Bombshell: the Hedy Lamarr Story. Hlavní vypravěčkou je německá herečka Diane Krugerová. Ta diváky provází pozoruhodným životním příběhem Lamarrové a opírá se u toho především o doposud nepublikované rozhovory z roku 1990, které někdejší hollywoodská hvězda poskytla časopisu Forbes.

Dokument se logicky zaměřuje na málo známý aspekt života hvězdy. Geniální vynález v podobě způsobu radiového přenosu odolného vůči odposlechu staví do kontrastu s krásou, která byla herečce v intelektuální sféře spíše na obtíž. Průlomu v technologii, kterou Američané během druhé světové války využívali k znemožnění německého odposlouchávání, dosáhla spolu s avantgardním skladatelem Georgem Antheilem v létě 1940.

 

Systém pro rádiem naváděná torpéda využívaný později americkou armádou a vyvinutý z objevu Lamarrové a Antheila, se stal předchůdcem dnešní GPS, Wi-Fi i Bluetooth. V rozhovoru pro Forbes, který v novém dokumentu zazní, slavná herečka říká: „Vynálezy jsou pro mne tak lehké. Mám pocit, jako bych přišla z jiné planety.“ Fakt, že jedna z hvězd stříbrného plátna Hollywoodu, kterou agent po příchodu do Ameriky „prodával“ jako nejkrásnější ženu na světě, byla výjimečně inteligentní, ale bohužel až doposud zanikal z důvodů očekávatelných předsudků.

Sarandonová nyní doufá, že úspěchu filmu a rozšíření povědomí o geniu Lamarrové pomůže také aféra okolo sexuálního obtěžování producenta Harveyho Weinsteina. Zcela zřetelně totiž dokazuje, co všechno se může skrývat za přitažlivým vzhledem, jenž je často jediným aspektem osobnosti hereček, o který se média zajímají.