Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Profimedia.cz

Bill Gates, jeden z nejbohatších lidí světa, postaví v Arizoně vlastní supermoderní „inteligentní“ město

Bude se jmenovat Belmont, má mít necelých 200 tisíc obyvatel a má vyrůst na jihozápadě amerického státu Arizona. Má se jednat o supermoderní město, jehož zázemí a infrastruktura budou prošpikovány nejmodernějšími technologiemi. V plánu ho má postavit Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft a v současnosti druhý nejbohatší člověk světa.

Za projektem konkrétně stojí organizace Belmont Partners, což je investiční společnost Billa Gatese. Zatím do přípravné fáze vložila 80 milionů dolarů a hledá nejlepší řešení, jak „inteligentní město“ vybudovat a udržovat v chodu.

Pro výstavbu bylo zatím zakoupeno téměř 25 hektarů pozemků. Futuristický projekt má být realizován v jihozápadní Arizoně a počítá se s tím, že ve městě Belmont bude bydlet necelých 200 tisíc lidí. Mají zde vyrůst byty, školy, kanceláře, obchodní a sportovní centra a vznikne zde i prostor pro nejrůznější firmy. Naprosto vše má být řízeno nejmodernějšími technologiemi, takže se počítá s budovami, které budou energeticky velmi šetrné, stejně jako doprava. Kdy se přesně začne stavět, ještě Bill Gates neoznámil.

Zatím se také čeká, jak dopadne projekt společnosti Google, která chce v kanadském Torontu vybudovat něco podobného. V tomto případě se jedná o projekt se jménem Quayside. Jak informoval britský deník The Independent, mělo by se jednat o nejmodernější městskou čtvrt 21. století.