Video placeholde

Češi na internetu by chtěli za prezidenta Drahoše. Mezi kandidáty by se dostali i Eben, Jágr či Svěrák

Volební model internetové hry Prezident 21 dokazuje, že Češi by uvítali mít za hlavu státu známé české umělce či sportovce. Od dubna 2017 mohou totiž na webu Prezident 21 sami navrhovat své preferenční prezidentské kandidáty a hlasovat pro ně – a to specifickou metodou udílení kladných i záporných hlasů. Dle aktuálních výsledků hlasování cca 223 000 Čechů v této hře by 9. místo z celkových 604 prezidentských kandidátů obsadil moderátor, skladatel a zpěvák Marek Eben a na 17. místě by se umístil dramatik, scénárista a herec Zdeněk Svěrák. 19. místo patří v internetové hře hokejistovi Jaromíru Jágrovi a v TOP 30 by s 26. místem zabodoval také herec a moderátor Jan Kraus a s 27. příčkou herec Jaroslav Dušek. Všichni zmínění by tak předběhli i některé současné oficiální kandidáty – například Jiřího Hynka, Karla Štogla, Otto Chaloupku či Miloše Zemana. 

„Náš internetový volební model umožňuje udílení kladných i záporných hlasů jednotlivým kandidátům, systém nazýváme Demokracie 21. Pokud volič udělí minimálně 2 kladné hlasy, může přidat také jeden záporný, a tím detailněji vyjádří svůj názor. Celkem může udělit maximálně 3 kladné a 1 záporný hlas,“ vysvětluje Ondřej Koutský, ředitel Institutu pro Demokracii 21 a koordinátor hry Prezident 21. „Výsledné pořadí se pak získává prostým součtem všech hlasů. Například Miloš Zeman má v naší hře sice třetí nejvyšší počet kladných hlasů, ale zároveň nejvyšší počet negativních hlasů ze všech. Ačkoliv je tedy zatím favoritem většiny průzkumů, u nás by skončil na poslední příčce,“ doplňuje Koutský.

Pořadí kandidátů na prezidenta podle hlasování na webu Prezident21Pořadí kandidátů na prezidenta podle hlasování na webu Prezident21|prezident21.cz

Druhá fáze hry pak začne právě nyní - oznámením oficiální kandidátky pro prezidentskou volbu v roce 2018. Ze stránky Prezident 21 zmizí všichni, kteří nekandidují. Hra se přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček. Ten je zároveň jediným, pro něhož ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje.