Zdroj: Profimedia.cz

Běžné mýty o Facebooku

Každý měsíc využívá Facebook téměř 5 milionů Čechů. Sdílejí na něm významné i méně významné okamžiky svého života, udržují spojení s přáteli, povídají si o věcech, které jsou pro ně důležité, propagují své podnikání… a samozřejmě si také prohlížejí fotky s koťátky, dětmi či kávou.

Ovšem ne všechno, co si myslíme, že o Facebooku víme, je pravda. Přinášíme vám přehled 7 běžných mýtů spojených s Facebookem.

1. Facebook si čte naše soukromé zprávy

Na všech platformách sdružených pod společností Facebook Inc, tedy včetně služby Messenger, používáme automatizované nástroje, které mají ochránit lidi v naší komunitě. Pro Messenger platí ta samá pravidla jako pro Facebook.

Společnost Facebook tyto automatizované nástroje vyvinula proto, aby bylo možné odstranit ono nevelké množství účtů, u nichž bylo detekováno urážlivé chování, bez nutnosti zásahu lidské ruky. Tyto nástroje jsou těmi samými, jaké v současnosti používají i další internetové společnosti, a zahrnují například nástroj PhotoDNA používaný k detekci hashů spojených s fotografiemi zobrazujícími zneužívání dětí.

V Messengeru máte navíc možnost zahájit Tajnou konverzaci, která používá koncové šifrování, jež vaše zprávy ještě více zabezpečí, například když byste chtěli sdílet s milovanou osobou třeba údaje o svém zdravotním stavu.

2. Facebook prodává naše osobní údaje jiným společnostem

Ne, Facebook skutečně s partnery pro analytiku ani inzerenty nesdílí žádné informace, které by vás identifikovali jako konkrétní osobu, pokud nám k tomu nedáte oprávnění. Chcete-li se dozvědět více o možnostech kontroly svého soukromí, navštivte na Facebooku sekci Zásady soukromí.

3. Inzerenti mají přístup k osobním datům uživatelů

Naše reklamní produkty umožňují podnikům a organizacím spojit se s lidmi, u nichž je velký potenciál, že je jejich služby či výrobky mohou zajímat. Věříme, že reklamy, s nimiž se můžete na platformách spadajících pod společnost Facebook setkat, by pro vás měly být užitečné a relevantní. Inzerenti si mohou zvolit, koho si přejí oslovit, na základě faktorů jako zájmy, věk, lokalita a další.

4. Existuje způsob, jak mohu zjistit, kdo si prohlíží můj profil

Nikoliv, Facebook uživatelům nijak neumožňuje sledovat, kdo si prohlíží jejich profil. Aplikace třetích stran rovněž tuto funkci nedokážou umožnit. Pokud narazíte na aplikaci, která tvrdí, že toto dokáže, nahlaste ji, neboť se může jednat o pokus o podvod.

5. Chránit autorské právo ke svým fotografiím na Facebooku mohu tak, že na svém profilu zveřejním prohlášení o copyrightu

Naše podmínky znějí jasně: vy jste vlastníkem obsahu, který na Facebooku sdílíte, a to včetně fotografií. Když obsah publikujete, jednoduše jen udělujete Facebooku licenci k jeho užití dle našich podmínek, což zahrnuje například zobrazení obsahu publiku, s nímž jste jej sdíleli. V sekci Záznamy o aktivitách se můžete podívat, kdo všechno váš sdílený obsah vidí. Též se můžete podívat, v jaké podobě jiní lidé vidí váš profil: stačí navštívit svůj profil a použít nástroj Zobrazit jako.

6. K odstraňování obsahu používá Facebook automatizaci

Ačkoliv Facebook primárně využívá automatizované systému k tomu, aby pomáhaly našim pracovníkům, kteří kontrolují nahlášený obsah při ručním vyřazování nevhodného obsahu, zkoumáme i další způsoby, jak mohou automatické systémy hlásit či odstraňovat obsah, který jasně porušuje naše zásady a nemá tak na Facebooku své místo. V současnosti automatizaci používáme například při editaci obsahu, abychom rozpoznali duplicitní hlášení, takže pokud 1000 lidí nahlásí závadný obsah, Facebook nemusí 1000 lidem zadat, aby jej prověřili. Automatizované systémy jsou rovněž používány k identifikaci fotografií zobrazujících nahotu či pornografii, jež byly už v minulosti odstraněny pro porušení Zásad komunity. Přesto však každý nahlášený obsah kontroluje i skutečná osoba kvalifikovaná k tomu, aby posoudila, zda skutečně daný obsah porušuje Zásady komunity Facebooku a zda je tedy nutné jej z platformy odstranit.

7. Účty na Facebooku nejsou řádně zabezpečené

Facebook poskytuje svým uživatelům množství prvků, kterými se mohou chránit před pokusy o podvod, jako například upozornění o přihlášení, důvěryhodné kontakty či možnost odhlásit se ze zařízení vzdáleně. Tyto nástroje najdete pod položkou Zabezpečení a přihlášení v sekci Nastavení na webové stránce Facebooku. Díky těmto nástrojům, ale zároveň i zodpovědným chováním na internetu, se můžete ujistit, že váš účet bude v bezpečí.