Video placeholde

Inspektor Mrázek, šplhoun Mazánek nebo dabér Louise de Funèse. Před 110 lety se narodil František Filipovský

Přestože František Filipovský ve filmech a seriálech sbíral spíš menší role, patřil vždy k hereckým ozdobám příslušného snímku. Snad ještě více exceloval v dabingu, v němž svůj hlas propůjčil zahraničním hercům jako byl francouzský komik Louis de Funès či Georgi Milljar hrající babu Jagu v ruském Mrazíkovi. Od narození tohoto všestranného a jedinečného herce dnes uplynulo 110 let.

Stačí zmínit role šprtů Krhounka a Mazánka ve Fričových předválečných snímcích Škola, základ života či Cesta do hlubin študákovy duše, inspektora Mrázka v mordpartě policejního rady Vacátka, chemikáře ve snímku Marečku, podejte mi pero, role čertů v pohádce Hrátky s čertem nebo seriálu Arabela a všem se vybaví jeho herecký um.

František Filipovský se narodil 23. září 1907 v Přelouči do rodiny flétnisty, skladatele i kapelníka orchestru Prozatímního divadla. Po svém otci zdědil umělecké nadání a proto již od svého dětství hrál na různé hudební nástroje a v místním kostele dokonce zpíval na kůru. V nedaleké Chrudimi vystudoval kurz na obchodní akademii. Už při studiích jako mladý se aktivně účastnil studentských představení a o prázdninách hrál u venkovských hereckých společností. V roce 1929 Odešel do Prahy na filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde studoval dějiny umění a estetiku. Svá studia však nedokončil.

Svoji hereckou profesionální dráhu František Filipovský započal v roce 1931 v Osvobozeném divadle. Během své herecké dráhy byl pak v angažmá ve Švandově divadle na Smíchově, v žižkovském Moderním divadle či divadle Uranie. Odtud přešel do činohry Národního divadla, kde zůstal až do roku 1992. V 50. letech rovněž hostoval na různých pražských scénách jako Semafor či Viola. Jedinečné postavy vytvářel ve hrách Večer tříkrálový, Člověk odjinud, Revizor, Maryša, Fidlovačka, Cyrano z Bergeracu a zejména v Molièrově Lakomci.

Před televizní kamerou Filipovský poprvé stál v nekomparsové roli v roce 1932 jako student ve filmu Před maturitou podle předlohy Vladislava Vančury. V následujících šedesáti letech pak přidal role v mnoha desítkách filmů či seriálů. Kromě výše zmíněných rolí byl herecky obsazen do slavných filmů jako například Dobrý voják Švejk, Pane, vy jste vdova, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Jak utopit doktora Mráčka, Císařův pekař a Pekařův císař nebo do prvních dílů Kleinovy „nekonečné“ série Básníků.

Za zmínku stojí, že František Filipovský byl 1. května 1953 při zahajovacím vysílání Československé televize prvním českým hercem, který dostal možnost vystoupení a živé improvizace na obrazovce.

František Filipovský měl dvě děti, syna Jana a dceru Pavlínu. Dožil se vysokého věku, před svou smrtí však přišel o hlas. Zemřel 26. října 1993 v Praze v osmdesáti šesti letech.