Freediving zažil pokoření dalšího rekordu

Freediving zažil pokoření dalšího rekordu Zdroj: reprofoto

Freediver pokořil další rekord, potopil se na jeden nádech do nejhlubšího bazénu světa

Freediving neboli volné potápění, u kterého potápěči nepoužívají žádné kyslíkové přístroje, je vlastně jednou z nejstarších sportovních disciplín. K mořskému dnu se potápěli lidé již před dvěma tisíci lety. Tato obdivuhodná sportovní disciplína má nyní svého nového hrdinu.

Je jím freediver Gulliame Néry, který se pokusil o ponor na jeden nádech do vůbec nejhlubšího bazénu na světě. Ten se nachází v Itálii ve městě Montegrotto Terme a je součástí hotelového komplexu Terme Millepini. Bazén se nazývá Deep Joy neboli Hluboké potěšení. Jeho hloubka je vskutku úctyhodná a návštěvníci hotelu se do ní bez kyslíkových přístrojů nevydávají.

Gulliame Néry však přístroje nepotřeboval. Na zdolání čtyřicetimetrové hloubky mu stačil jeden nádech. Zkušený freediver má za sebou již úctyhodnou kariéru. Pětatřicetiletý muž několikrát zlomil světový rekord v disciplíně freedivingu nazývané zkratkou CWT, která znamená Constant Weight – tento druh volného potápění znamená, že potápěči nemají k dispozici žádná pomocná zařízení, která by jim cestu do hloubky usnadňovala. Mají maximálně lano, které jim slouží k orientaci.

Video, na kterém je zachycen ponor do nejhlubšího bazénu na světě, má také jednu zajímavost: natočila jej totiž manželka potápěče Julie Gautierová.