Takzvaný „Tennerův prsten“ se prodal za téměř 20 milionů korun.

Takzvaný „Tennerův prsten“ se prodal za téměř 20 milionů korun. Zdroj: Sotheby´s

Muž koupil prstýnek za 300 korun a nevěděl, že je diamantový. Teď se prodal za 20 milionů

Fantastického zhodnocení se dočkal majitel prstýnku, který v 80. letech získal ve Velké Británii za pouhých 10 liber jako součást nepotřebných věcí z kufru auta. Kvůli staromódnímu řezu a poškrábání si dlouho myslel, že se jedná o bezcennou bižuterii. Jenže 7. června byl prsten prodán v aukční síni Sotheby´s v Londýně za 656 750 liber, což je v přepočtu téměř 20 milionů korun.

Tento šperk je označován jako „Tennerův prsten“ a Americká gemologická společnost (zkoumá i pravost diamantů) potvrdila, že je skutečně diamantový a má 26,27 karátů. O jeho osudu se ale toho moc neví. Informovala o tom většina britských médií.

Podle všeho byl vyroben v 19. století, ale jak se dostal k předchozím majitelům, o tom se nic neví. Až v 80. letech byl zakoupen za 10 liber. I tehdy byl ale považován za běžnou bižuterii, která sloužila jen jako ozdoba. Jeho skutečná hodnota byla odhalena až později po expertním ověření.  

Na vzpomínané aukci společnosti Sotheby´s se prodala také diamantová brož od firmy Cartier, kterou nosila někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová. Měla ji na sobě i v den, kdy královně předala svoji demisi.

O šperk Tharcherové byl také velký zájem a prodal se za 81 250 liber. Výtěžek byl věnován nadaci Endeavour, která podporuje zraněné a nemocné příslušníky britských ozbrojených sil.