Pták uvězněný sto milionů let v jantaru.

Pták uvězněný sto milionů let v jantaru. Zdroj: Čínská akademie věd

Unikátní objev: Vědci našli fosílii ptáka v jantaru starou 99 milionů let

Čínští vědci objevili v Barmě unikátní fosílii ptáka, který zůstal „uvězněn“ v jantaru. Nález je podle nich starý 99 milionů let. Má se jednat o druh ze skupiny ptáků enantiornitheans, která zmizela zhruba před 65 miliony let.

Podle vědců se jedná o nejkompletnější fosílii ptáka z tohoto období, protože objev obsahuje peří, drápy, kůži i tkáně kolem oka a neporušená má být i barva. 

O nálezu informoval odborný časopis Gondwana Research a tvrdí se v něm, že druh ptáků enantiornitheans měl zuby a ostré drápy. „Objev nabízí nový pohled na tyty druhy ptáků,“ píše se ve studii. Tato zvířata byla schopna letu velmi brzy po narození a to jim pomáhalo uniknout dravcům. 

K objevu došlo v údolí Hukawng v severní Barmě, které je známé právě díky bohatým jantarovým usazeninám. Předpokládá se, že je zde největší rozmanitost fosílií živočichů a rostlin starých 145 až 65 milionů let na celém světě.

V roce 2016 zde byly objeveny v jantaru i pozůstatky dinosaura.

Tým paleontologů, který zaznamenal v Barmě největší objevy, vede Lida Sing, expert z Čínské univerzity geologických věd z Pekingu.