Nostalgie po „ztraceném smyslu“ (lost cause) a životu před občanskou válkou vzbuzuje ve Spojených státech obdobné emoce jako středoevropská nostalgie po období komunismu.

Nostalgie po „ztraceném smyslu“ (lost cause) a životu před občanskou válkou vzbuzuje ve Spojených státech obdobné emoce jako středoevropská nostalgie po období komunismu. Zdroj: CNN

Sbohem Scarlett O‘Haraová: New Orleans odstranilo sochy představitelů Konfederace.

Americká občanská válka skončila před více než 150 lety, její dědictví je však citlivým tématem amerických dějin dodnes. Součástí debaty o odkazu Konfederace a idealizování předválečného života na Jihu je i boj o památníky, glorifikující její představitele. Nekompromisně se k tomuto tématu vymezila městská rada New Orleans v roce 2015, když rozhodla o odstranění čtyř monumentálních památníků v centru města. Minulý pátek padl poslední – jednalo se o sochu generála Roberta E. Leeho.

New Orleans je největším městem státu Louisiana, který z Unie vystoupil v roce 1861. Podle statistických údajů z poloviny 19. století tvořili celých 47 % obyvatel státu otroci. Louisina byla unijní armádou dobyta již v roce 1862, dodnes však se svými rozlehlými plantážemi a neokoloniální architekturou představuje symbol jižanské kultury.

Nostalgie po „ztraceném smyslu“ (lost cause) a životu před občanskou válkou vzbuzuje ve Spojených státech obdobné emoce jako středoevropská nostalgie po období komunismu. Zatímco obdivovatelé Konfederace tvrdí, že symboly dávno zaniklého státu představují neodmyslitelnou součást americké historie a významnou část jejího dědictví, odpůrci tvrdí, že se jedná o vzývání rasismu a nerovnosti mezi lidmi.

V uplynulých sto padesáti letech se Konfederace stala inspirací pozitivní i negativní. V rámci popkultury lze zmínit nesmrtelný román Sever proti Jihu Margaret Mitchellové a jeho filmové zpracování v hlavních rolích s Vivien Leighovou a Clarkem Gablem nebo o hudební produkci jižanského rocku. Negativním produktem jižanství je pak například stále přežívající fenomén Ku-klux-klanu.

 

První bělošský starosta New Orleans od roku 1978 Mitch Landrieu se před několika lety postavil do čela iniciativy za odstranění všech významných připomínek idejí otrokářského Jihu. Reagoval tak mimo jiné na nálady, které se na Jihu vzedmuly v roce 2015 po masakru devíti Afroameričanů v Charlestonu, které zabil rasista hlásící se k odkazu Konfederace. V projevu k realizaci odstranění památníků zdůraznil, že reflektují historii města nepravdivě. Město začalo čtyři památníky odstraňovat již v dubnu. Tři památníky, mezi nimi i socha prezidenta Konfederace Jeffersona Daviese, byly v předchozích týdnech odstraněny v noci a bez větší pozornosti obyvatel. 

Nejprominentnější památník, socha velitele severovirginské armády generála Roberta E. Leeho, z centra města zmizela až minulý pátek. Demontáž sochy, která zde stála od roku 1884, se okolo páté hodiny odpoledne obešla bez větších protestů. V příštích týdnech má být nahrazena fontánou. Město slíbilo, že všechny historické památníky bezpečně uschová a vymyslí pro ně nové důstojné umístění.

Krok neworleanské městské rady, která spravuje většinově černošské město, je logický, jen těžko ale povede k potřebnému vyrovnání se s historií. Glorifikace Unie a bezmyšlenkovité zatracování Konfederace může v našich končinách připomínat oslavování československých legionářů a zapomínání na vojáky, kteří v první světové válce bojovali a umírali za císaře pána. Historii vždy píší vítězové, je však otázka, zda pokusy o odstraňování jižanských hrdinů není zároveň umenšováno utrpení statisíců vojáků Konfederace, kteří se provinili pouze tím, že šli bojovat za ideály svých pánů.