Studio Davida Lloyda nabízí 45 minut nerušeného spánku. Je to prý lepší než se ničit v posilovně po týdnu plném stresu...

Studio Davida Lloyda nabízí 45 minut nerušeného spánku. Je to prý lepší než se ničit v posilovně po týdnu plném stresu... Zdroj: David Lloyd Studio

Chodit do posilovny dřít je out. Nový hit je v posilovně spát

Místo úmorného cvičení, kterému se každý týden oddávají tisíce lidí ve všech koutech světa, se na londýnském předměstí v oblasti Sidcupu odehrávají zdravotní spací seance, které navštěvují vystresovaní, unavení a přepracovaní Londýňané. Spánek, tvrdí zakladatelka zvláštního cvičení, jim pomůže víc než hodiny strávené na posilovacích strojích.

Kathryn Pinkhamová, která projekt vymyslela, uvedla pro BBC, že do centra chodí kromě přepracovaných a vystresovaných lidí také matky, které si potřebují odpočinout po náročné a nekonečné péči o potomky. V centru se tak scházejí matky, vysocí manažeři, ale také obyčejní pracující, kteří si neumí odpočinout. Hodiny se konají většinou o víkendu a mají za cíl, aby si během nich lidé odpočinuli.

Podle Pinkhamové je spánek stěžejní věc, díky níž se tělo regeneruje nejlépe. Během spánku navíc neodpočívá jen tělo, ale také mozek, což pak zvyšuje kreativitu a pracovní výkonnost. Ani se spánkem se to ale podle Pinkhamové nemá přehánět. Ideální je spát 6-7 hodin denně. Cokoliv nad i pod toto rozmezí se nepovažuje za vhodné.

 

Podle výzkumu, který mezi svými spícími „cvičícími“ udělala zakladatelka této praktiky, 86 procent rodičů uvedlo, že během rodičovství začalo méně a nepravidelněji spát. Centrum jim má alespoň trochu pomoci tento deficit snížit. „Když jsme zaplňovali místnost, která původně sloužila jako tělocvična, postelemi, připadali jsme si trochu zvláštně,“ přiznala Kathryn. „Pokud ale projekt bude mít úspěch, otevřeme i další studia a budeme v tom pokračovat,“ uvedla žena pro BBC. 

Cvičení probíhá jako krátké protažení, kdy se budoucí spáči musí dostatečně uvolnit. Pak ve studiu nastane ticho a každý si lehne do „své“ postele, kde se pokusí nerušeně spát po dobu minimálně 45 minut.