Jakub Štáfek se jako představitel Julia Lavického vysmívá fotbalovým primadonám.

Jakub Štáfek se jako představitel Julia Lavického vysmívá fotbalovým primadonám. Zdroj: OBBOD

Fotbal to je hra! Kde ve světě našli odvahu ho zakázat?

Fotbal platí za celosvětový fenomén, což mimo jiné dokládá i fakt, že jej hraje mezinárodně více národů, než kolik jich je zastoupeno v OSN. Nicméně s jeho oblíbeností to vždy nebylo tak růžové. V minulosti mu dokonce někteří panovníci vystavili stopku úplně.

Hlavy místo balonu

Kopaná byla již od svého zrodu spojována se značnými násilnostmi. Jedna z hypotéz tvrdí, že tuto míčovou hru přinesli na britské ostrovy Vikingové, kteří se prý bavili po svém běsnění tím, že hráli fotbal s uřezanými hlavami obětí.

Jiní zase uvádí, že šlo o římské legie, které do Anglie fotbal importovaly. To ovšem nic nemění na tom, že s ním od prvopočátků šly ruku v ruce výtržnosti a nepokoje. Vyhrocené zápasy dokonce vedly k úmrtím jak na straně diváků, tak i samotných hráčů.

Nefotbalový Oxford

To nemohlo zůstat bez povšimnutí anglických králů. První k zákazu sáhl v roce 1313 Eduard II., jenž nedovolil pořádat zápasy v Londýně. V následujících dvou letech se pokoušel vypustit ze života Angličanů lidový fotbal úplně.

V nastaveném duchu pokračovali i jeho následovníci. Ať už jeho nástupce Eduard III., jenž se snažil postavit kopané v roce 1365, či Jindřich V. v roce 1414. Lidový fotbal o století později narazil rovněž v prostředí univerzit. Míčové hry a především kopanou zakázali v Cambridge a Oxfordu v roce 1571.

Konečně pravidla

Negativní dopady na ekonomiku a politiku této mnohdy brutální hry bral v potaz také Oliver Cromwell, jenž přišel s omezením v roce 1655. K určitému zklidnění došlo až v 19. století, kdy fotbal dostal jasně daná pravidla. To de facto znamenalo konec zákazů, byť násilí přetrvalo u fanoušků ve formě chuligánství dodnes.

Odpor teroristů

Nicméně existují i restrikce mladšího data. Například čínský diktátor Mao Ce-tung v šedesátých letech dvacátého století ve jménu boje proti nerovnosti zakázal všechny soutěživé sporty, včetně fotbalu. Ze současnosti je poté nejznámější odmítání kopané ze strany tzv. Islámského státu. Radujme se proto, že žijeme ve svobodné zemi, kde lítání za míčem není postaveno mimo zákon. Jak ukazují výše zmíněné příklady, může být i hůř…