Zledovatělý domov na břehu Ontarijského jezera

Zledovatělý domov na břehu Ontarijského jezera Zdroj: John Kecko

Bizár z New Yorku: Muž našel svůj dům pokrytý ledem, dovnitř se nedostal

Muž, který nepoznal svůj dům. Tak teď přezdívají obyvatelé ontarijského pobřeží Johnu Keckovi, který se před několika dny chtěl dostat do svého domu. Když k němu však přišel, našel pouze obří vrstvu ledu, pod nímž se možná ukrývá jeho dům.

Když John Kecko, původem z města New York, přišel ke svému obydlí a našel jej celé pokryté několikacentimetrovou vrstvou ledu, nevěřil vlastním očím. Podle vyjádření pro britskou televizi BBC, která jeho příběh zveřejnila, si nejprve myslel, že se ztratil a dům je někde jinde. Pak ale poznal, že je na správném místě, jen na jeho domě od poslední návštěvy (dům na pobřeží hraničního jezera Ontario využívá k rekreaci) něco přibylo. Na domě se objevila místy až 30 cm tlustá vrstva sněhu, která mu zabránila do obydlí vstoupit.

„Moji sousedé mi nevěřili, že fotografie, které jsem zveřejnil, nejsou upravené ve Photoshopu,“ uvedl John Kecko pro BBC. Snímky jsou ale skutečné a ledem pokrytý dům se brzy stal pro obyvatele na břehu Ontaria atrakcí. „Má hlavní starost ale byla, kde přenocuju,“ uvedl Kecko.

 

Proč se led dostal v takto silné vrstvě na dům? Vysvětlení tkví v momentálním počasí, které sužuje stát New York, především právě v oblasti takzvaných velkých jezer (Huron, Ontario, Michigan, Erijské, Hořejší), které tvoří hranice se sousední Kanadou. Pobřeží totiž v těchto dnech sužuje silná vichřice v kombinaci se silným sněžením. Vítr způsobil, že se „navála“ na dům, jež stojí poněkud nešťastně přímo na pláži. Vlivem nízkých teplot se voda okamžitě proměňovala v led, který ještě podpořilo husté sněžení. Podle aktuálních informací v oblasti Ontarijského jezera připadlo během několika hodin až 12 centimetrů sněhu. Za poslední týden pak přibylo na některých místech až 30 centimetrů. Místní meteorologové navíc hlásí, že si počasí s Newyorčany pomyslně zahrává: měsíc únor byl totiž vůbec nejteplejším měsícem posledních desítek let, když vyšší průměrné teploty naměřili meteorologové naposledy v roce 1885.

Situaci okolo jezer navíc komplikuje silný vítr, který vyřadil z provozu elektrické vedení. Bez proudu se k pondělnímu večeru ocitlo na 200 000 domácností, v pondělí večer jich bylo ještě necelých 8 tisíc.