Baron Trenck je nyní podrobován zevrubnému zkoumání

Baron Trenck je nyní podrobován zevrubnému zkoumání Zdroj: Wikipedia.org

V Brně zkoumají mumii barona z 18. století, prý má překvapivě skvělý chrup

Podrobné radiologické vyšetření dnes ve Fakultní nemocnici Brno prodělal "pacient" s rokem narození 1711. Ukázalo se, že mumie barona Trencka, barokního dobrodruha, je dobře zachovalá. Lze to přičíst přirozeným podmínkám v kapucínské hrobce v Brně, kde je tělo uložené od Trenckovy smrti.

Odborníky překvapil perfektní chrup. "Srdce stomatologa by muselo zaplesat," řekl přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno Vlastimil Válek. Zmínil také symetrickou kostru dobře stavěného muže a pěkně tvarovanou lebku.

Na těle lze rozeznat zlomeniny, například jednu nad kotníkem, ovšem dobře zhojenou. "Ten, kdo se o něho staral, by klidně mohl pracovat na traumatologii," uvedl Válek. Dnes vědci získali kolem 40.000 snímků, postupně je budou analyzovat. Chtějí například s přiměřenou jistotou potvrdit, že oddělená hlava skutečně patří k tělu, což se v minulosti někdy zpochybňovalo, a zjistit co nejvíce o Trenckových zraněních. Výsledky bádání budou historici konfrontovat s dobovými zprávami. "Po skenování je zřejmé, že v těle není žádný projektil, což vyvrací jednu legendu, že mu po zásahu zůstala střela v těle," uvedl Petr Vachůt z Muzea města Brna.

 

Podle Vachůta jde o výjimečnou příležitost zjistit, jak vypadalo tělo vojáka 18. století. "Nevím, jestli je v Evropě analogie, že by se tělo takhle činného bojovníka, vojáka, zachovalo i s měkkými tkáněmi," uvedl Vachůt. Mumii chybí palec levé ruky. Někdo jej ukradl, za nejasných okolností se pak dostal do sbírek Muzea města Brna. Na své místo se vrátí 8. března, kdy také odborníci představí další výsledky výzkumu mumie. Později zrekonstruují Trenckovu podobu včetně 3D modelu.

 

František Trenck se narodil v roce 1711 v Kalábrii, byl důstojníkem habsburské i ruské armády, předákem obávaných pandurů. Už za života o něm vznikla řada mýtů, příběhů i pamfletů. Po mnoha výstřelcích, avantýrách a krutostech byl odsouzen k smrti, nakonec skončil jako doživotní trestanec na Špilberku. Když v roce 1749 v Brně zemřel, byl pochován v kapucínské hrobce. Řádu menších bratří odkázal 4000 zlatých. Osud válečníka kdysi inspiroval i spisovatele Karla Maye. V roce 2012 vznikla v Městském divadle Brno inscenace o Trenckovi. Brněnský pivovar po něm pojmenoval jeden ze svých produktů.