Zvětšenina miniaturního portrétu Jane Austenové na britské pětilibrovce

Zvětšenina miniaturního portrétu Jane Austenové na britské pětilibrovce Zdroj: Ferguson

Další šťastlivec objevil pětilibrovku, která má hodnotu téměř 1,6 milionu korun

Počátkem nového roku vzbudila ve Velké Británii rozruch zpráva, že neznámý nálezce objevil pětilibrovku, která má cenu téměř 1,6 milionu korun. Objevil ji zcela náhodou ve vánočním přání. Nyní se objevil další šťastlivec, který objevil další cennou pětilibrovku. V oběhu tak zůstává už pouze jeden pomyslný jackpot.

V prosinci uplynulého roku se britský minimalista Graham Short rozhodl zahrát si se svými spoluobčay na schovávanou. Na čtyři britské pětilibrové bankovky (ty plastové, kde je vyobrazen Winston Churchill), vyryl miniaturní podobiznu anglické spisovatelky Jane Austenové. Následně vyzval Brity, aby si dávali pozor na to, co mají v peněžence. Portrét Austenové měl totiž pouhých pět milimentrů.

 

První nález na sebe nenechal dlouho čekat, další se objevilo ve vánočním přání na přelomu tohoto roku. Dnes pak BBC oznámila, že se přihlásil další šťastný nálezce, který nyní vlastní bankovku v hodnotě 1,580,000 korun. Stejně jako oba předchozí nálezci, i tento oznámil, že si bankovku ponechá, a to i přesto, že by za ni utržil značnou částku. V oběhu tak zůstává už jen jediná bankovka. Umělec tuto performance zosnoval kvůli blížícímu se dvousetletému výročí od smrti slavné spisovatelky.