Z filmu La La Land

Z filmu La La Land Zdroj: Freeman Ent.

La La Land oživuje step: Lidi po celém světě chtějí být jako Mia a Sebastian

„Štěstí si koupit nemůžete ale stepařské boty ano.“ píše britský Guardian. Taneční školy v Londýně, New Yorku i Los Angeles zažívají nečekanou vlnu zájmu o lekce stepu poté, co do kin vstoupil taneční muzikál La La Land s Ryanem Goslingem a Emmou Stone v hlavních rolích. Přesto ale, ruku na srdce. Opravdu se chtějí studentky vysokých škol i čerstvé důchodkyně stát stepařskými hvězdami nebo si spíš představují, jak jim v potemnělém baru brnká na piano zamilovaný Gosling? Podobně se o své touze naučit se brilantně švédsky přesvědčovala před několika lety i autorka tohoto článku. A zatím ji jen imponovala mužnost a neohroženost hlavního hrdiny Milénia Stiega Larssona.

Tanec, který ve 30. letech zpopularizovali Fred Astair a Ginger Rogersová, dostal s moderním filmovým příběhem nový impuls. La La Land zatím stihnul posbírat šest Zlatých glóbů a pět cen Bafta. Taneční studia otevírají kurzy pro děti i dospělé, ale také kurzy, kde se učí pouze taneční sekvence z La La Landu. Kolik zlatých sošek získá film příští neděli na Oscarech a kolik dalších kurzů budou muset taneční školy po celém světě otevřít, je ve hvězdách (těch, pod kterými tančí Mia se Sebastianem).

Přestože většinu zájemců zaujal step díky filmu, během lekcí zjišťují, jak příjemný tanec vlastně je, a že domů odchází naladěni daleko pozitivněji než z třeba z posilovny. Nadšení jsou i muži. Instruktor londýnského studia mluví o velkém nárůstu zájmu i této skupiny zákazníků, kteří jsou normálně k tanci dotlačeni jen svými polovičkami: „V minulých letech jsem měl v kurzu jednoho nebo dva, dnes mám šestnáct začátečníků mužů. Snažím se pro ně dělat lekce zábavné. Step nefunguje, když jste v napětí a moc o něm přemýšlíte.“

Obdobné vlny zájmu o tanec v menším měřítku stále podněcují televizní soutěže typu českého Star Dance. La La Land se však díky příběhu, který se dá zasadit v podstatě do jakéhokoliv prostředí, extrémně sympatické ústřední dvojici i skvělé choreografii, srovnatelné třeba s nezapomenutelným Hříšným tancem, stává hitem celosvětovým.