Panenka. Ilustrační snímek

Panenka. Ilustrační snímek Zdroj: soocurious.com

Zničte dětskou panenku, nařídil německý úřad rodičům. Prý může být zneužita špionáží

Národní telekomunikační úřad v Německu nařídil rodičům zničit panenku, kterou koupili svým dětem. Podle zprávy, kterou včera rozšířila BBC, se zdá, že mohla být dětská hračka zneužita ke špionáži. Zpráva, která se zdá být přitažená za vlasy, má pozoruhodnou pointu.

Na první pohled se zdá, že si snad Spolková republika musí dělat ze svých občanů legraci. „Hlídací pes“, jak BBC nazvala německý telekomunikační úřad, má ve své agendě mimo jiné dozor nad případným zneužitím internetu. Tento úřad pak včera odhalil, že nejmenovaní němečtí rodiče dali svým dětem panenku, která má v sobě nezabezpečený bluetooth. Ten by podle úřadu mohl ohrozit národní bezpečnost.

 

Panenka je vytvořená v podstatě jako miniaturní robot, který si umí s dětmi povídat. Umí analyzovat jejich řeč a přiměřeně (a nikterak dokonale) reagovat. K tomu potřebuje připojení k internetu, který získává pomocí přenosu dat. Úřad sice upozornil rodiče, že není žádný důvod k panice, přesto však vyzval rodiče, aby hračku preventivně zničili. Mohlo by dojít k hackerskému útoku, tvrdí úřad, a ke zneužití citlivých informací o dětech, které si s panenkou hrají.

 

Německé zákonodárství má velmi propracovanou legislativu, která se týká ochrany osobnosti a osobnostních práv. Soukromí je chráněno až na té úrovni, že prodej takovýchto panenek, kde potenciálně hrozí zneužití citlivých dat dětí, je zákonem zakázáno. Za zneužití těchto dat společností, která panenku vyrobila, hrozí až několikaleté vězení.