Spermie

Spermie Zdroj: scom

Vědci vyrobili funkční mužskou antikoncepci. U opic funguje spolehlivě, testy na lidech se chystají

Nový objev nese jméno Vasagel a podle jeho autorů se jedná o naprostý průlom ve vývoji mužské antikoncepce. Při testování na primátech zaznamenali vědci 100% úspěšnost. Navíc se jedná o neinvazivní proceduru, která se dá kdykoli aplikovat a poté z těla zase opětovně odstranit bez jakýchkoli vedlejších účinků. 

Mužskou antikoncepci se vědci snaží vyvinout už celá desetiletí. Tentokrát se ale zdá, že jsou opravdu blízko. Výzkumníci z Parsemus Foundation totiž objevili přípravek, který se ve formě gelu aplikuje do chámovodu. Gel je natolik hustý, že chámovod zablokuje, a spermie jím neprojdou a samovolně se vstřebají do těla. Podle výsledků testů se navíc dá látka poté z těla vyloučit výplachem roztoku s jedlou sodou. O úspěšném výzkumu informoval Guardian.

V kalifornském národním výzkumném středisku primátů testovali vědci látku na opicích. Při pokusech zaznamenali 100% úspěšnost, což jim dává velmi nadějné vyhlídky s přihlédnutím k faktu, že opičí samci produkují dokonce více spermatu než lidé. Vědci primáty testovali po dobu dvou let, vždy v období říje. V kontrolní skupině nedošlo k žádnému početí a neprojevily se ani žádné vedlejší účinky.

Vasagel by tedy mohl být příjemnější variantou klasických kondomů a neinvazivní alternativou vasektomie. Vzhledem k vedlejším účinkům, které působí ženská antikoncepce, by se jednalo o skutečně závratný vynález. Vědci jsou výsledky velmi potěšeni a Parsemus Foundation nyní získává finance potřebné ke spuštění testů na lidech. Přispět můžete ZDE.