Budova falešné ambasády v ghanské Accře.

Budova falešné ambasády v ghanské Accře. Zdroj: Twitter

Neuvěřitelné: V Ghaně působila přes 10 let falešná americká ambasáda

Těžko uvěřitelný příběh o falešné ambasádě, která leta bez povšimnutí čehokoliv nekalého působila v africké Ghaně, zveřejnila o víkendu agentura Reuters. Případ je však o to zajímavější, že falešná ambasáda vydávala platná americká víza.

Dvojpodlažní domek na okraji Accry, hlavního města západoafrické Ghany, se pyšnil růžovou fasádou a neodmyslitelnou americkou státní vlajkou. Uvnitř v hlavní místnosti visel portrét Baracka Obamy, vše se zdálo být opravdové. Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo informace o podvodné diplomatické misi v sobotu, v hledáčku Spojených států se však ghanská ambasáda ocitla již na počátku letošního roku.

“Ambasáda nebyla zřízená Spojenými státy,” uvedlo ministerstvo zahraničí USA včera odpoledne. “Byla řízena tureckou skupinou, mimo jiné i advokáty, kteří se specializují na trestní a imigrační právo,” uvedlo dále. Turečtí občané, kteří ovládali angličtinu a nizozemštinu, posloužili jako falešní zaměstnanci ambasády. Jeden z nich si zahrál i na amerického velvyslance.

Případ je zvláštní tím, jak dlouho se dařilo americkému falešnému úřadu zůstat bez povšimnutí americké strany. Úřad totiž v Accře působil přes 10 let, přičemž v Ghaně pochopitelně působí i pravé americké velvyslanectví, které je jednou z nejdražších a nejlépe chráněnou budovou v Ghaně vůbec.

Falešná ambasáda však vydávala pravá víza, zřejmě se jí podařilo dostat do online systému amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti. Jedno vízum stojí 5000 amerických dolarů, personál falešné ambasády si tak za léta podvodnou činností vydělal statisíce (přesné číslo americké úřady nezveřejnily). Případ nyní šetří ghanská policie, která se zatím k případu vhledem k probíhajícímu vyšetřování blíže nevyjádřila.