Objekt, který spadl z nebe. Neví se, odkud pochází.

Objekt, který spadl z nebe. Neví se, odkud pochází. Zdroj: YANNAING PYI SONE AUNG

Barmská záhada: Z nebe spadl obří kovový předmět. Není jasné, odkud

Obrovský kovový objekt spadl doslova z nebe do oblasti severní Barmy, zrovna do míst, kde se těží nefrit. Podle některých teorií může jít o část družice, která se uvolnila při jejím opravování. Co však skutečně je záhadný kovový válec z Barmy, se zatím neví.

Kovový válec při svém dopadu naštěstí nikoho nezranil. Při svém dopadu do oblasti rozlehlého nefritového dolu zrovna v okolí pracovaly stovky horníků. Místní tak mluví o štěstí, že nedošlo k žádnému zranění. Nefritový důl je katastrofami jinak nechvalně proslulý - v roce 2015 zde zahynulo více než sto horníků, na které se při práci sesunula půda.

 

Válec je přes 4 metry dlouhý a v průměru má 1,2 metru. Jiný kovový předmět dopadl také na nedaleko stojící dům, ovšem ani zde nedošlo k žádnému zranění. Předměty však patří k sobě, na obou jsou totiž čínské nápisy.

 

Podle místních médií mohou předměty patřit čínskému satelitu, jemuž upadla jedna jeho součást. Druhou možností je, že jeho část upadla během jeho opravy. “Nejprve jsme si mysleli, že přišla válka,” řekl Ko Maug z nedaleké vesnice, v němž druhý objekt dopadl na jeden z rodinných domků. Rána byla prý slyšet kilometry daleko. I vedení dolů mělo zprvu obavy. “Nevěděli jsme, zda předmět nemůže vybuchnout,” uvedl jeden ze členů vedení. Oficiální vysvětlení předmětu však zatím neexistuje. Vyjádřila se k němu dokonce už i barmská vláda: řekla, že původ objektu, který mohl zranit nebo zabít desítky zaměstnanců nefritového dolu, řádně prošetří. Údajně také vznese oficiální dotaz adresovaný Číně, aby se k původu “z nebe spadlého” objektu vyjádřila.