Lidé tam nesmí. Divocí koně ano.

Lidé tam nesmí. Divocí koně ano. Zdroj: profimedia.cz

Ostrov, kam lidé nesmí: Sable je živá přírodní laboratoř

Ostrov Sable je obklopený mělčinami. V minulosti tam proto ztroskotalo velké množství lodí. Bývalou záchrannou stanici pro námořníky dnes vystřídala přírodní laboratoř. Lidé tam nesmí. Divocí koně ano.

Na ostrově Sable byla v minulosti vybudována záchranná stanice, která sloužila námořníkům ze ztroskotaných lodí. Díky pohyblivým písčinám a mělčinám v okolí ostrova tu totiž ztroskotalo obrovské množství lodí – právem se jeho okolí přezdívá hřbitov lodí. V současné době k ostrovu lodě nepřiplouvají, není tu žádný přístav, jediný způsob, jak se na ostrov dostat, je letecky.

Přesněji – vrtulníkem, ani stálá přistávací dráha tu není, jen heliport. Bývalá záchranná stanice dnes slouží jako meteorologická stanice a sídlo správy Národního parku. Její zaměstnanci jsou také jediní trvalí obyvatelé ostrova. Příležitostně tu přebývají i vědci, ostrov slouží jako přírodní laboratoř k vědeckým výzkumům.

Běžní turisté se do tohoto Národního parku dostanou jen vzácně – jejich počet je velmi kvůli křehkému ekosystému písečných dun omezený a ke vstupu na ostrov potřebují zvláštní povolení. Ale naši čtenáři žádné povolení nepotřebují, na návštěvu tohoto výjimečného ostrova s populací divokých koní je zavede video výše.

O zvířatech na ostrově Sable se více dočtete v ABC 

ABC 23 vychází 8. 11.ABC 23 vychází 8. 11.|abc