Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: People‘s Viennaline

Jen 8 minut – tolik trvá cesta na nové vůbec nejkratší mezinárodní letecké lince světa

Posadíte se, připoutáte se, podíváte se z okénka a už přistáváte. Ne, to není vtip, to je realita na vůbec nejkratší mezinárodní letecké lince na světě, která zahájila provoz se středu ráno. Let trvá pouhých 8 minut a spojuje švýcarské letiště St. Gallen-Alternhein s německým městečkem Friedrichshafen.

Proč zavádět na krátkou vzdálenost 20 kilometrů leteckou linku, je ale prostý. Zmíněná města odděluje Bodamské jezero a po poměrně klikatém pobřeží zabere cesta mezi oběma městy, jež je dlouhá 63 kilometrů, kolem hodiny.

Navíc letadla společnosti People‘s Viennaline, která linku provozuje, mají ve Friedrichshafenu (tam můžete samozřejmě vystoupit) pouze mezipřistání a v podstatě hned pokračují do Kolína nad Rýnem. A právě z tohoto důvodu byla linka zavedena.

Rakouská firma People‘s Viennaline (základnu má ale právě ve švýcarském St. Gallenu) bude na nejkratší mezinárodní lince na světě létat od pondělí do pátku dvakrát denně. Jedna cesta přes Bodamské jezero stojí 40 euro.

Objevili se ale i kritici nové linky, kteří tvrdí, že na tak krátkou cestu je spotřeba paliva neúměrně vysoká a problémem je i hluk při vzletů a přistání. Druhá výhrada ale platí pro všechny lety a všechna letiště.

Předtím měl být nejkratší mezinárodní linkou spoj Vídeň-Bratislava. Let měl trvat 10 minut a měla ho provozovat jiná rakouská společnost, FlyNiki. Jenže ta svůj záměr letos v létě zrušila, protože se obávala nedostatku zákazníků.

Jak bude fungovat osmiminutová linka nad Bodamským jezerem, se uvidí brzy.