Jezero bývá přezdívané Čínské mrtvé moře pro svou vysokou salinitu

Jezero bývá přezdívané Čínské mrtvé moře pro svou vysokou salinitu Zdroj: reprofoto

Jezero bývá přezdívané Čínské mrtvé moře pro svou vysokou salinitu
Jezero bývá přezdívané Čínské mrtvé moře pro svou vysokou salinitu
2
Fotogalerie

Čínské solné jezero zrudlo, může za to zvláštní druh řas

Jezero, které se nachází v čínské provincii Yuncheng, se díky své unikátní barvě stalo předmětem zájmu tisíců turistů. Během několika posledních týdnů totiž voda v jezeře začala rudnout, až se stala k nerozeznání od okolních vod, jež jsou oddělené vystavěnou dálnicí.

Rudá barva jezera nejprve udivovala i samotné přírodovědce. Ti také vodu v jezeře, které bývá mezi Číňany přezdíváno Mrtvé moře, podrobovali poslední měsíc důkladným analýzám. Barva vody totiž kromě údivu vyvolala také všeobecnou obavu, zda se do jezera nedostaly chemikálie, jež vodu znečistily.

Ukázalo se však, že příčina změny barvy je přírodního původu a vliv člověka či průmyslu, jak se původně spekulovalo, není žádný. Za rudou barvu může řasa s názvem Dunaliella salina, jednobuněčná řasa, která se vyskytuje právě v extrémně slaných vodách. Vliv této řasy na změnu barvy je znám, avšak je velmi ojedinělý. Známější jsou však případy, kdy vlivem zvýšení teploty voda v okolí většího množství těchto řas zezelená, nikoliv zrudne. Vlivem vysoké salinity a vyšší intenzity slunečního záření se však v čínském jezeře stalo, že se uvolnily karotenoidy, které vodu zabarvily do ruda. Zrudnutí vody vlivem této řasy bylo zaznamenáno na několika místech: konkrétně v Íránu, Turecku nebo ve Francii.

 

Solné jezero je zajímavé nejen svou barvou: jedná se o jedno z nejstarších jezer na území Číny, podle informací čínského deníku China Daily, který o změně barvy jezera první informoval, jsou krystalky soli z jezera staré až 4000 let.