Animátoři, zachycení na sérii snímků z 50. let

Animátoři, zachycení na sérii snímků z 50. let Zdroj: reddit.com

Už celá desetiletí je hlavním pomocníkem kreslířů zrcadlo.
Už celá desetiletí je hlavním pomocníkem kreslířů zrcadlo.
Už celá desetiletí je hlavním pomocníkem kreslířů zrcadlo.
Už celá desetiletí je hlavním pomocníkem kreslířů zrcadlo.
Už celá desetiletí je hlavním pomocníkem kreslířů zrcadlo.
15
Fotogalerie

Duševně nemocní jedinci? Kdepak, slavní kreslíři od Disneyho

Světlo světa spatřila unikátní série fotografií z 50. let minulé století, která odhaluje málo známý svět animátorů. Animované pohádkové postavičky počínaje Mickeym Mousem přes Malou mořskou vílu Arielu až po rybičku Dory z nejnovějšího celovečeráku Hledá se Dory známe všichni. Jak ale vznikají?

Pokud to vezmeme trošku oklikou, tak se dá říci, že obrázky poprvé rozhýbal francouzský vědec a vynálezce Charles-Émile Reynaud, který v roce 1877 vynalezl praxinoskop. O deset let později si nechal patentovat tzv. optické divadlo, které za pomoci zrcadel bylo schopno promítat první krátké fáze pohybu scének.

Video placeholde
Charles-Émile Reynaud v roce 1877 vynalezl praxinoskop. • Youtube.com

V roce 1908 natočil první celoanimovaný film – Fantasmagorie – zásadní tvůrce v historii animovaného filmu Émile Cohl. Přes svoji genialitu a veškeré úspěchy s animací spojené byl Cohl tak chudý, že si nechal z domu odpojit elektřinu a veškerou práci dělal při svíčkách. V roce 1938 mu nešťastnou náhodou plnovous vzplál a velký animátor uhořel.

Video placeholde
Émile Cohl • Youtube.com

Dalším, kdo posunul animaci o velký kus dopředu, byl Winsor McCay, jenž zprvu kreslil krátké komiksy do newyorského časopisu Herald. Jeho nejznámějším dílem je bezesporu Gertie, the Dinosaur, první originální postava, která má povahové rysy.

Video placeholde
Gertie, the Dinosaur • Youtube.com

Max Fleischer si v roce 1917 nechal patentovat animátorskou techniku zvanou rotoskopie. V roce 1921 založil spolu se svými dvěma mladšími bratry, Davem a Louém, společnost Fleischer Studios. Fleischer, jenž byl původně Polák, se označuje za průkopníka amerického animovaného filmu a spolu se svými bratry byl největším konkurentem Walt Disney Studios.

Nakonec přichází kreslíř, jehož jméno je známo celému světu. Walt Disney. Z jeho ateliérů také pocházejí snímky v galerii, které ukazují, jak se animátoři sami na sebe pitvoří do zrcadla, aby mohli co nejvěrohodněji zachytit mimiku postav. Před tím, než Disney vytvořil Mickeyho Mouse, jeho studia většinou zkrachovala. Mickey Mouse se původně jmenoval myšák Mortimer, přejmenovala ho Disneyho žena. Walt Disney zemřel v roce 1966, jeho studia na nás však chrlí animované postavičky dodnes.