Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Čína vyrobila největší obojživelné letadlo na světě

Čína po sedmi letech práce dokončila výrobu největšího obojživelného letadla na světě. Hodlá je používat při záchranných misích na moři a při boji s lesními požáry. Informovala o tom dnes čínská tisková agentura Nová Čína.

Letadlo AG-600 je zhruba stejné velikosti jako Boeing 737. Vyvinul je státní výrobce letadel Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Podle Nové Číny, která se odvolává na informace AVIC, dnes letadlo sjelo z výrobní linky v jihočínském městě Ču-chaj.

Náměstek generálního ředitele AVIC Keng Žu-kang uvedl, že letadlo představuje další průlom v čínském leteckém průmyslu. Plán vývoje a výroby letadla vláda schválila v roce 2009.

Obojživelné letadlo je opatřeno podvozkem a může vzlétat a přistávat jak ze země, tak z vody. Letadlo má maximální dolet 4500 kilometrů a může za 20 sekund nabrat až 12 tun vody. Jeho maximální vzletová hmotnost je 53,5 tuny.

Čína posiluje výzkum v oblasti vyspělé vojenské techniky, včetně ponorek, letadlových lodí a protidružicových raket, což zvýšilo nervozitu v regionu a také ve Washingtonu, protože Čína projevuje stále agresivnější přístup v územních sporech v oblastech jako je Jihočínské moře, poznamenala agentura Reuters. V červnu bylo uvedeno do provozu nové velké dopravní letadlo vyvinuté v Číně.