Velkolepý sňatek, který se konal 29. července 1981 v londýnské katedrále svatého Pavla, sledovalo 750 milionů diváků na celém světě.

Velkolepý sňatek, který se konal 29. července 1981 v londýnské katedrále svatého Pavla, sledovalo 750 milionů diváků na celém světě. Zdroj: profimedia.cz

Když bylo Dianě sedm let, její rodiče se rozvedli. Jako dítě to tehdy velmi těžce prožívala.
Princezna Diana a princ Charles.
Nevěstina vlečka měla délku 8 metrů.
Princezna Diana
Druhý syn Diany a Charlese, princ Harry, se narodil 15. září 1984, ačkoli před porodem věděla, že bude mít chlapce, neřekla to kromě manželovi nikomu.
9
Fotogalerie

55 let od narození lady Diany, hysterické bulimičky, která si podmanila svět

Lady Diana, princezna lidských srdcí, matka dvou synů a manželka následníka britského trůnu. Vzor ctnosti. Bylo to tak ale ve skutečnosti? 

Staré přísloví praví: O mrtvých jen dobře. Zdá se, že pro princeznu Dianu to platí dvakrát. Každý článek o ní, byť je plný faktických informací, vždy sklouzne k adoraci její osoby. 

Diana, princezna z Walesu, rodným jménem Diana Frances Spencerová, známá jen jako princezna Diana, měla velmi pošramocenou psychiku. Od svého manžela vyžadovala stoprocentní oddanost. Trvala na tom, aby se kvůli ní zřekl všech svých starých přátel, a dokonce i svého milovaného psa, labradora Harveyho. Hysterické výstupy, sebepoškozování, demonstrativní pokusy o sebevraždu, bulimie a neustálý strach ze spiknutí okolí vůči její osobě. I to byl život s princeznou. Tedy ta stinná stránka soužití s ní, kterou královská rodina drží více méně pod pokličkou.

Dvorní životopiskyně královské rodiny Penny Junorová poodhalila skutečnou princeznu Dianu v knize Prince Harry: Brother, Soldier, Son, jež byla vydána jako životopis k princovým třicátým narozeninám. 

Podle Penny Junorové se Dianiny hysterické hádky s Charlesem spolu s jejími milostnými aférami neblaze podepsaly na Harryho problematické povaze. Stoprocentní lásku s vyřazením všech ostatních nevyžadovala totiž Diana jen od svého muže, ale také od obou svých synů. Žádná chůva se v Buckinghamském paláci neohřála déle než dva roky. Ve chvíli, kdy si na ni chlapci zvykli a vytvořili si s ní vztah, začala jejich matka žárlit a okamžitě chůvu propustila. Harry nenesl tyto změny dobře, v knize se však můžete dočíst, že například starší z bratrů, princ William, byl těmito matčinými manýry naprosto zdrcen. Nejvíce trpěl v době, kdy Diana propustila jeho milovanou chůvu Barbaru Barnesovou. 

Princezna Diana se svými syny.Princezna Diana se svými syny.|profimedia.cz

K dětem se Diana nechovala jako matka, ale spíše jako kamarádka. Toužila jen po tom, být milována, ideálně všemi. Což se jí nakonec povedlo dokonce v celosvětovém měřítku a její kult přetrvává dodnes.  

V životopise prince Harryho se čtenář také dozví, že Diana byla na své děti velmi majetnická a její nejčastější otázka zněla: „Kdo tě nejvíc miluje?“

Časté deprese a vnitřní neklid se princezně nakonec podařilo dostat pod kontrolu tím, že pomáhala trpícím. Byla to terapie pro ni samotnou a nakonec zasvětila charitě a pomoci druhým svůj život. 

V dubnu roku 1987 byla lady Diana vyfocena sedící na posteli člověka nakaženého virem HIV a hladící mu ruku. Fotografii zveřejnila média po celém světě. Princezna tak chtěla ukázat světu, že tito lidé si nezaslouží žádnou izolaci a opovržení, ale soucit a vlídnost ostatních. 

Jeden z jejích nejznámějších počinů se stal o deset let později, v srpnu 1997, kdy odjela do Bosny. Princezna ve vojenské bundě a helmě se procházela po minovém poli. Její zájem o miny byl zaměřen převážně na zranění jimi způsobená. Tímto činem se jí podařilo upoutat pozornost Organizaci spojených národů (OSN), která následně vehementně apelovala na národy, jež byly producenty velkého množství min.

Princezna Diana byla jistě obdivuhodný člověk. V jejím charitativním odkazu pokračuje především její mladší syn Harry.

Druhý syn Diany a Charlese, princ Harry, se narodil 15. září 1984, ačkoli před porodem věděla, že bude mít chlapce, neřekla to kromě manželovi nikomu.Druhý syn Diany a Charlese, princ Harry, se narodil 15. září 1984, ačkoli před porodem věděla, že bude mít chlapce, neřekla to kromě manželovi nikomu.|profimedia.cz

„Všechno, co chci udělat, je, aby bylo vidět, jak jsem na moji matku pořád neuvěřitelně pyšný. Když zemřela, zbyla tam pro nás i obrovské množství lidí po celém světě díra. Chci, podobně jako bratr William, ve zbytku života vyplňovat tu prázdnotu tím, že budeme dělat i to, co by dělala ona,“ řekl Harry v interview pro časopis People 16. května.

Princezna Diana zemřela v nemocnici po dopravní nehodě v pařížském tunelu pod Place de l’Alma v Paříži 31. srpna 1997. Okamžitě při nárazu Mercedesu S 280 do sloupu zahynul řidič Henri Paul a Dianin přítel Dodi Al-Fayed.