Kousek východu na západě.

Kousek východu na západě. Zdroj: Roman Černý

10 zajímavostí, jimiž Berlín láká cestovatele: Tuny klobás, stovky muzeí i tisíce mostů

Německé hlavní město se v posledních letech stalo velkým hitem turistických cest a stále více lidí tam jezdí i z Česka. Láká je nepřeberná nabídka nejrůznějších restaurací, dobré zábavní podniky, přijatelné ceny, výborné výstavy či kvalitní služby. Web Wimdu přináší nejrůznější berlínské zajímavosti. Některé z nich se vám budou při cestě určitě hodit.

1. Berlín má sice 106 deštivých dní v roce, tedy relativně hodně, ale také má 180 muzeí a galerií, takže vždy budete mít kam se schovat a ještě vidět něco zajímavého.

2. Město předběhlo dobu a už v roce 1848 zakázalo kouření na ulicích. Ovšem je také jedním z mála hlavních měst západní Evropy (vedle Vídně), kde se smí kouřit v barech.

3. Co budete dělat, když vám ve čtyři ráno dojdou cigarety či pivo? V Berlíně žádný problém. Je zde na tisíc takzvaných Spätis, tedy prodejen s nočním provozem. Záchrana je za každým rohem. Sedmdesát procent těchto prodejen patří místním Turkům.

4. V německé metropoli je 1700 mostů, více než v Benátkách. A navíc je zde 180 kilometrů vodních cest, kde můžete jet na lodi.

5. Pokud se chcete seznámit, tak vězte, že každý druhý obyvatel Berlína je svobodný či rozvedený.

6. Berlín patří mezi sídla, kde je na zdech a budovách neobyčejné množství graffiti, některé i velmi zdařilé. Město za jejich odstraňování každý rok utratí 35 milionů euro. Nijak to ale nepomáhá.

7. Každý víkend se vydává do berlínských tanečních klubů na 50 tisíc lidí. Můžete se přidat – podobný noční klub je prakticky u každého nádraží nebo stanice metra.

8. Velmi populární jsou malé prodejny kebabů, těch je ve městě celkem 950. Každý rok se také ve stáncích prodá 70 milionů currywurstů. Všechno to zkuste. Má to ale hodně kalorií.

9. Hlavní město Německa je nesmírně národnostně pestré – žije zde 500 tisíc cizinců ze 185 národů. Tito lidé provozují i tisíce dobrých restaurací.

10. V Berlíně si můžete pořídit nejrůznější exkluzivní zboží. V galerii Lafayette je automat na čtvrtkilové zlaté cihličky. Ve Fritzclubu zase mají automat na balerínky – pokud protančíte obuv, stačí do něj hodit devět eur. A ve čtvrti Kreuzberg je jediný německý sexshop pro vegany.