Obraz líbajícího Trumpa a Putina na restauraci v Litvě.

Obraz líbajícího Trumpa a Putina na restauraci v Litvě. Zdroj: Facebook

Takto líbal v říjnu 1979 Leonid Brežněv kolegu z NDR Ericha Honeckera.
Putin je k zulíbání.
Donald Trump ve Washingtonu.
3
Fotogalerie

Trump, Putin a vášnivý brežněvovský francouzák. Nekompromisní výzdoba restaurace

Vzájemné pochvalné výroky ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického rádobyprezidenta Donalda Trumpa mají někdy i vtipnou a originální odezvu. Dominykas Ceckauskas, majitel restaurace v litevské metropoli Vilniusu, nechal na svůj podnik namalovat dvoumetrový obraz, na kterém se Putin a Trump líbají na ústa. To připomíná nechvalně slavný obrázek z NDR.

V říjnu 1979 se sovětský vůdce Leonid Brežněv a východoněmecký komunistický šéf Erich Honecker na znamení „neochvějné družby“ políbili na ústa. Fotografie tehdy obletěla celý svět a stala se terčem posměchu i nejrůznější nápodoby. Litevský restauratér Ceskauskas se rozhodl toho využít pro reklamu. A samozřejmě se trefil – píše o něm celý svět.

Majitel restaurace Keule Ruke požádal o obraz ruského prezidenta s možným budoucím americkým prezidentem streetartového umělce Mindaugase Bonanu. Výsledek vidíte na fotografii. Záměr nebyl politiky dehonestovat, ale spíše se na věc podívat hodně ironicky. Prý.

Trump nazval loni Putina „silným vůdcem“ a ten mu to vrátil tím, že amerického miliardáře označil za „velmi talentovanou a barvitou osobnost“.