Aokigahara, les sebevrahů.

Aokigahara, les sebevrahů. Zdroj: ajari (CC BY 2.0)

Aokigahara, les sebevrahů.
Aokigahara, les sebevrahů.
Aokigahara, les sebevrahů.
Aokigahara, les sebevrahů.
Aokigahara, les sebevrahů.
8
Fotogalerie

Les sebevrahů v Japonsku: Vymyslel ho spisovatel, ale stal se skutečností

Přestože Japonsko je zemí bohatou, bezpečnou a mimořádně spořádanou, zaznamenávají zde tradičně hodně sebevražd. Dokonce existuje „oblíbené“ místo, kde chce mnoho lidí dobrovolně ukončit svůj život. Je to les Aokigahara na severozápadním úpatí posvátné hory Fudži, kterému se říká „les sebevrahů“.

V posledních letech už nejsou zveřejňovány statistiky a údaje, kolik lidí se v nevelkém lese pokusilo spáchat sebevraždu – má to odradit některé další od podobných úmyslů. V roce 2010 se tady podle odhadů pokusilo o sebevraždu kolem 200 lidí, čtvrtina z nich čin dokonala. Někdy není ale jednoduché oběti vůbec najít, terén je někdy málo propustný.

Nejčastěji se o sebevraždu v Japonsku pokoušejí muži středního a staršího věku, také lidi s finančními problémy, ale i studenti, kteří neuspěli ve škole. Počet sebevražd v zemi vycházejícího slunce je kolem 25 tisíc za rok.

Až do roku 1960 se podle Wikipedie v případě Aokigahary jednalo jen o obyčejný les. V tomto roce ale spisovatel Seičō Macumoto vydal román Černé moře stromů, v němž popisuje, jak lidé na toto místo odcházejí zemřít. To nastartovalo vlnu sebevražedných pokusů. Les se kvůli těmto skutečnostem celosvětově proslavil, jeho věhlas ještě prohloubil geolog Azusa Hajano, který o něm natočil krátký film. Jmenuje se příznačně: „Aokigahara - les sebevrahů“. Nicméně japonští historici upozorňují, že toto místo bylo se smrtí spojováno už dávno v minulosti.