Pobřežní stráž "zachraňuje" Rezu Baluchiho

Pobřežní stráž "zachraňuje" Rezu Baluchiho Zdroj: US Coast Guard

Reza Baluchi, Kapitán Bublina
Reza na pochodu za světový mír z Floridy na Bermudy 2014
Reza se připravuje na cestu
Reza Baluchi
4
Fotogalerie

Plán „Kapitána Bubliny“ dojít z Floridy na Bermudy opět zhatila pobřežní stráž

Muž, který v podomácku sestrojeném „hydropodu“ plánoval „ujít“ přes oceán více než 5 600 kilometrů, byl opět zachráněn floridskou pobřežní stráží. Údajně charitativní počin za světový mír tak skončil zase fiaskem.

Ultramaratonec Reza Baluchi se pokusil o „chůzi“ po mořské hladině v bublině na plovácích, kterou si sám sestrojil, již v roce 2014. Tenkrát ho zachránila pobřežní stráž, když mu do vody spadla GPS. Nějakých 70 námořních mil od pobřeží ho tehdy našli, jak se dezorientovaný a jen s trochou vody a proteinových tyčinek tázal okolojdoucích rybářů po směru na Bermudy. Zásah, ke kterému muselo vzlétnout záchranné letadlo i vrtulník, stál daňové poplatníky 144 tisíc dolarů, píše CNN.

Letos se Baluchi předem s pobřežní stráží poradil, píše CBS News. Ta mu to zakázala a dopis, ve kterém popisuje hrozící nebezpečí, zveřejnila na svém Twitteru. Žádá ho, aby cestu nepodnikal, a upozorňuje, že pokud se na cestu vydá, bude zachráněn a vystaven riziku pokuty až 40 tisíc dolarů a až sedmi let za mřížemi.

Dobrodruh přesto vyrazil a pobřežní stráž ho znovu z bubliny, v níž teplota může přesahovat sto stupňů Celsia, vytáhla a bublinu odtáhla na pevninu. Světový mír se zřejmě obejde bez Kapitána Bubliny.