Dvojčata. Ilustrační snímek

Dvojčata. Ilustrační snímek Zdroj: twistedsifter.com

Ojedinělý případ: Dvojčata narozená ve Vietnamu mají prokazatelně dva otce

Genetici po celém světě řeší ojedinělý případ. Testy u dvojčat narozených v provincii Hòa Bình v severním Vietnamu ukázaly, že každé z dětí má jiného otce. Jak je to možné?

Nedávné testy, které uskutečnilo Centrum pro genetické analýzy a technologii v Hanoji, ukázaly, že děti, které jsou staré více než dva roky, jsou skutečně od dvou různých otců. Podle doktora Le Dinh Luong, prezidenta Vietnamské genetické asociace, měla matka podle všeho v době ovulace pohlavní styk s různými muži.

 

Na případ se přitom přišlo poměrně jednoduše. Příbuzní i otec dětí si všimli zásadních rozdílů u dvojčat. Měla například zcela jiné vlasy. Otec tedy požádal o testy DNA a výsledek byl šokující. Jak se u toho tvářila matka, která musela mít podle vědců v době početí sex v průběhu 24 hodin s nejméně dvěma muži, ale ani agentury, ani světová média neuvádějí.

 

V každém případě se jedná o ojedinělý případ. Vietnamský genetik Le Dinh Luong se domnívá, že podobných známých a potvrzených případů je na světě jen kolem deseti 

Profesorka a gynekoložka Hilda Hutchersonová z americké Kolumbijské univerzity ale listu The Washington Post řekla, že se sice jedná o vzácnou věc, ale že podobných dvojčat bude podle jejího odhadu na světě kolem dvou procent. Britské noviny The Guardian pak mezitím v souvislosti s případem citovaly studii, že takovýchto dětí je na planetě pouze 0,1 procenta.

 

Odhady odborníků se různí z jednoduchého důvodu – naprostá většina dvojčat žádné genetické testy, které by odhalily různé otcovství, nikdy nepodstoupila.