Anglické pisoáry mají evokovat gentlemany.

Anglické pisoáry mají evokovat gentlemany. Zdroj: Tencent

Anglické pisoáry mají evokovat gentlemany.
Pisoár à la Donald Tump
Anglické pisoáry mají evokovat gentlemany.
Pisoár jako fotbalové hřiště
Pisoár z pivních barelů
5
Fotogalerie

V Číně spustili „záchodkovou revoluci“

Dost bylo štěnic a zápachu, usoudili v nejlidnatější zemi světa a rozhodli se radikálně zatočit s nevalnou úrovní a nechvalnou pověstí tamních veřejných záchodků. Pokusným králíkem se stalo město Čchung-čching (Čunking), kde v minulém týdnu instalovali první čtyři exempláře. Na barevných plastových boxech se hrdě skví nápis „Anglický pisoár“. Proč zrovna anglický? To není příliš jasné.

Každý, kdo se rozhodne pisoár použít, má k dispozici plastovou závoru, která ho chrání před zraky kolemjdoucích. Ovšem jen od stehen po hruď. Nedá se říci, že by takový typ veřejných záchodků byl zrovna pro Velkou Británii kdovíjak charakteristický. Označení „anglický“ má tak s největší pravděpodobností přeneseně odkazovat na anglické dobré způsoby, tedy gentlemanství, správnou etiketu a dobré mravy.

Výhledově se Čína chystá instalovat až 17 tisíc nových toalet a dalších osm tisíc, jež jsou umístěny v blízkosti turistických středisek, plánuje renovovat. Na celou akci vyčlenila v přepočtu velkorysých 35 miliard korun.