Ve škole chtějí zrušit Wi-Fi.

Ve škole chtějí zrušit Wi-Fi. Zdroj: čtk

Italské město vypne Wi-Fi ve školách, prý ohrožuje zdraví malých dětí

K neobvyklému kroku se odhodlal Livio Tola, starosta severoitalského městečka Borgofranco d’Ivrea, které leží 50 kilometrů od Turína v kraji Piemonte. Rozhodl, že ve dvou místních školách zakáže Wi-Fi, bezdrátové připojení na internet. Důvod? Elektromagnetické vlnění prý škodí dětem.

„Nejsme proti moderním technologiím, ale je to preventivní opatření. Nemůžeme totiž s jistotou říci, že tyto elektromagnetické vlny nejsou nebezpečné pro děti. V této otázce neexistuje vědecký konsensus,“ řekl starosta Tola italským novinám La Stampa.

Světová zdravotnická organizace před časem informovala o tom, že skutečně existují určité „obavy a dohady“, že šíření Wi-Fi může mít vliv na zdraví člověka, zejména na vývoj buněk u malých dětí. A tak před bezdrátovým spojením formálně varoval italský parlament a i v Itálii jsou opatrní: tyrolský parlament doporučuje ve školách či nemocnicích poskytovat jiný druh internetového připojení. I když moc důkazů, že by elektromagnetické vlny skutečně škodily, zatím není.

Rozhodnutí starosty však vyvolalo odpor některých radních i rodičů, ti ho považují za nesmyslné. Navíc Livio Tola chce zakázat ve školách i tablety, které podle zástupců škol pomáhají při výuce. Francie Wi-Fi zakázala v jeslích a ve školách ho omezuje na potřeby výuky.

Ovšem bez internetu ani školy v Borgofranku d’Ivrea, jež má necelých 4000 obyvatel, nezůstanou. Starosta se chce vrátit ke kabelovému připojení.