Makak

Makak Zdroj: Profimedia.cz

Soudce rozhodl, že opičák nemůže vlastnit autorská práva ke své selfie

Vzácný druh chocholatého makaka, který se proslavil mezinárodně svou selfie, nemůže mít vlastnit práva ke své fotce, protože zkrátka a dobře není člověk. Případ podala jménem opice organizace za práva zvířat PETA. Záříjový případ sedm let staré opice Naruto byl vedený proti britskému fotografu Davidu Slaterovi, který opičí selfie publikoval ve své knize o zvířatech.

Naruto se vyfotil v roce 2011 pomocí Slaterovi kamery, která byla nechána bez dozoru. PETA argumentovala tak, že fotografie by měly být prohlášeny za majetek opice. Náhrada škody za porušení autorských práv by mohla být využita na péči o životní prostředí.

Americký kongres a prezident mají pravomoc zvýšit právní ochranu zvířat a přiblížit ji lidem. Podle soudce Williama Orricka však v autorském zákoně nic takového není. Skupina v tuhle chvíli zkoumá další právní možnosti. „Jsme zklamáni, ale slavíme, že se jedná o historický případ. Poprvé tvrdíme, že zvíře může vlastnit majetek, tedy ne, že on sám je pouhým majetkem,“ prohlásil zástupce organizace.

Slater, který asi 100 výtisků knihy prodal po celém světě díky publicitě, požádal už v listopadu soudce o stažení případu na základě tvrzení, že zvířata nemají žádné právní postavení. Podle Slaterova zástupce i v případě pokračujícího řízení, bude soudce na straně jeho klienta. „Tenhle případ by mohla vyhrát i moje kočka ve smokingu,“ řekl k celé věci. „Situace není nijak komplikovaná. Vše skutečně podstatné je, že žalobcem je opice.“