Falcon 9 je dalším krokem k dostupným vesmírným letům.

Falcon 9 je dalším krokem k dostupným vesmírným letům. Zdroj: SpaceX

SpaceX tvořila historii. Nosné rakety se bezpečně vrátily na základnu

Soukromá společnost SpaceX, jež patří zámožnému vizionáři Elonu Muskovi, překročila jeden z milníků na cestě k dostupné vesmírné dopravě. Místo aby se motory rakety Falcon 9 po startu zřítily, bezpečně přistály. Příště mohou letět zase.

Ekonomika je jasná: při letu Falconu 9 stojí palivo 200 000 dolarů, první stupeň rakety 16 miliónů. Velkou část tak společnost ušetřila. 

Takzvané boostery ostatních raket jsou na jedno použití, jinak tomu bylo jen u amerických raketoplánů: palivová nádrž (to tlusté uprostřed) shořela, dvě nosné rakety se na padácích vrátily na zem a zase použily; letoun zatím pokračoval na oběžnou dráhu. Přesto raketoplány nebyly příliš ekonomické a poslední dobou ani bezpečné, NASA je před čtyřmi lety opustila.

Navíc motory Falconu 9 nežuchly někam na zem či do moře na padácích, nýbrž pěkně vlastním tahem přibrzdily a přistály na určeném místě na mysu Canaveral. „Je to podobné, jako kdybyste vystřelili tužku nad Empire State Building, nechali ji otočit a nasměrovali byste ji zase dolů, kde by přistála do krabice od bot. To celé ve vichřici. Je to šílený nápad,“ řekl jeden z komentátorů společnosti SpaceX.

První stupeň přistál přesně na X.První stupeň přistál přesně na X.|SpaceX

Podle Elona Muska však bylo úspěšné přistání rakety až druhým cílem mise. Prvním bylo vynést na orbitu 11 satelitů, což se také podařilo. Přistání se tak stalo třešničkou na dortu.

Muskovi a spol. to vlije do žil novou naději: před půl rokem měli velké obavy, co s jejich vesmírným projektem bude. V červnu totiž Falcon 9 explodoval těsně po startu. Od té doby ale další kusy úspěšně doletěly na orbitu. Snad je zase blíže ke skutečnému komerčnímu provozu i k Muskově snu: vybudování města na Marsu.