Vikáři Lucas Ludewig a Ulrike Garve fandí Star Wars.

Vikáři Lucas Ludewig a Ulrike Garve fandí Star Wars. Zdroj: ČTK/imago stock&people

Na mši přišlo na 500 lidí a dalších bytostí.
Děvče vpravo se jmenuje Lea. Leia asi rodičům neprošlo...
Co dělá temná strana v kostele?
Jak dostat do kostela děti? Nalákejte je na Disneyho trhák.
Evangelický kostel Zionskirche ve čtvrti Mitte.
5
Fotogalerie

Ať vás síla provází, ámen. Berlínští vikáři sloužili Star Wars mši

Asi už ani Ježíšovy narozeniny nestačí, aby lidé chodili na mše. Evangeličtí vikáři z východoberlínského kostela Zionskirche se proto rozhodli vyjít publiku trochu vstříc a připravili bohoslužbu o jiných hrdinech, kterou pochopí i ateista a jež nebude nudit ani děti.

Zaučující se pastoři Ulrike Garveová (29) a Lucas Ludewig (30) se oháněli světelnými meči; z nějakého důvodu si vybrali ty od hlavního záporáka epizody VII – asi proto, že vypadají jako kříž. A kázali podobenství o boji dobra se zlem. A vůbec, Hvězdné války jsou vlastně také o otci, synu a duchu prakticky svatém. Vlastně o dvou: Obi-Wan Kenobi a Yoda.

„Čím více jsme se o filmech bavili, tím více paralel ke křesťanským tradicím jsme nacházeli,“ vysvětlila Garveová. „Chtěli jsme ty paralely vysvětlit účastníkům bohoslužby.“ Ludewig dodal, že ho inspirovala pasáž z biblického Listu Římanům (12:21): „Nenech se přemáhat zlem, ale přemáhej zlo dobrem.“

Kromě promítání ukázek z hvězdné ságy show doplnil i varhaník se svou verzí „titulkové“ skladby od Johna Williamse.

Vedle několika Darth Vaderů (nevadí, že je to arcizloun, přece se napraví, vždyť návrat ztraceného syna je v bibli velkým tématem a odmítnutím temné strany má také nárok na spásu, argumentovali faráři) přišel i Chewbacca, kdosi od Jawů, samozřejmě pár novinářů, ale hlavně asi čtyři stovky civilistů. Návštěvnost proti normálu asi dvojnásobná.