Airbus A380 je největší dopravní letadlo.

Airbus A380 je největší dopravní letadlo. Zdroj: Emirates

Obr od Airbusu bude létat do Prahy. Víme odkud

Největší dopravní letadlo světa, dvoupatrový Airbus A380, bude od května obsluhovat denní linku mezi Prahou a Dubají. Kapacita linky tak vzroste o 44 procent na 519 lidí, kteří jí využijí nejen pro cesty blyštivým luxusem Spojených arabských emirátů, ale hlavně pro lety dál do Asie či Austrálie.

Dubaj je pro společnost Emirates domovem a hlavně velkým mezinárodním hubem. Dosud na pražské lince používá Boeing 777-300ER, od července 2010 společnost přepravila více než milion pasažérů.

"Počet cestujících na letech mezi Prahou a Dubají dlouhodobě roste. V letošním roce očekáváme na této trase celkem přes 330.000 cestujících v obou směrech, což představuje meziroční nárůst o 27 procent," uvedl předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř. Letiště je podle něj na největší dopravní letadlo světa připraveno. "Od podzimu 2013 máme certifikaci od Úřadu pro civilní letectví na možnost pravidelného přistávání letadel kategorie F a od dubna 2015 jsme otevřeli stojánku se třemi nástupními mosty a velkokapacitní odletovou čekárnu," uvedl Řehoř. Navíc se má v příštím roce na Ruzyni dokončit nová dráha.

Tyto úpravy a certifikace umožní Ruzyni odbavovat největší letouny, tedy kategorii F. Kromě A380 do ní patří i Boeing 747 neboli jumbo jet. Ten již příležitostně obsluhoval linku Praha-Soul společnosti Korean Airlines, jež má v Českém aeroholdingu podíl. A i ta na Ruzyni předvedla svou A380. První však obra v Praze ukázala Lufthansa v rámci propagační tour roku 2011.

Airbus A380 nabídne 429 sedadel v ekonomické třídě na hlavní palubě, 76 sedadel v byznys třídě a 14 soukromých kabinek v první třídě na horní palubě letadla. Cestující první třídy navíc budou mít možnost využít palubní sprchy a spolu s pasažéry byznys třídy mohou navštívit palubní salónek.

Airbus A380 je s délkou 72,7 metru a rozpětím 79,8 metru největším strojem pro přepravu cestujících. Ve světě sice létá ještě větší letadlo, Antonov An-225, to však slouží pro přepravu nákladu. A380 odstartovalo ke svému prvnímu zkušebnímu letu 27. dubna 2005. Společnost Emirates v současné době po celém světě provozují 71 letadel A380 a má objednáno dalších 69 letadel tohoto typu.