Thismia brunneomitra

Thismia brunneomitra Zdroj: ČTK

Olomoučtí vědci na Borneu objevili další nový druh rostliny

Odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci objevili během letošní expedice v deštných lesích Bornea další nový druh rostliny. Tvarem svého květu připomíná biskupskou čepici, takzvanou mitru. Nenápadnou rostlinu, která vypadá spíše jako houbička, pojmenovali Thismia brunneomitra. Nový přírůstek světové flóry vzal na vědomí již i vědecký svět prostřednictvím uznávaného mezinárodního časopisu Phytotaxa, informovali dnes ČTK zástupci olomoucké univerzity.

Thismia brunneomitra je již druhou příslušnicí tohoto rostlinného rodu. Na její předchůdkyni, Thismii hexagonu, narazil před dvěma lety jeden z olomouckých vědců, když uklouzl. U objevu její následnice stál stejný botanik Michal Sochor. "Hledal houby a náhodou si všiml rostliny, která vypadala jako houbička. Proto ji vyfotil a my jsme podle snímku hned poznali, že je to také Thismia. Kupodivu jsme tuto rostlinku na místě našli i po roce a prozkoumali jsme její kořenový systém, který připomíná ptačí hnízdo. Letos jsme ji na místě hledali asi dva týdny, lezli u toho v těžko přístupném terénu po kolenou. Nakonec se nám podařilo objevit asi deset jedinců," uvedl Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí.

Thismia brunneomitra ke svému životu využívá symbiózu s houbovými vlákny. Pět až sedm centimetrů vysoká rostlina je velmi nenápadná, splývá se spadaným listím. "Mladé rostliny jsou černé. Květ je hnědý, uvnitř se skrývají modré tyčinky. Vnitřní stavba květu je unikátní, funguje jako jednosměrný tunel. Rostlinu totiž opylují malé mušky, které mohou květem projít jen jedním směrem od blizny k tyčinkám. Tím je zajištěna cizosprašnost, tedy přenos pylu z jedné rostliny na druhou," objasnil donedávna neznámý způsob opylení Michal Hroneš z katedry botaniky.

Kromě několikaměsíčního podrobného zkoumání museli vědci novému druhu rostliny vymyslet i pojmenování. I tentokrát se badatelé nechali vést vzhledem rostliny. "Název je kombinací dvou slov. Brunneus znamená v řečtině hnědý a mitra je pokrývka hlavy vysokých církevních hodnostářů. Naše rostlina ji tvarem květu připomíná," podotkl Hroneš. Dodal, že na světě se v deštných lesích vyskytuje na šest desítek druhů rodu Thismia.

Výzkum v tamních deštných pralesích provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z Botanického ústavu Akademie věd ČR a Mendelovy univerzity už několik let. Věnují se tam hlavně studiu rozmanitosti bezobratlých živočichů a rostlin v různých nadmořských výškách a na odlišných typech stanovišť, objev nových druhů je pro ně příjemným zpestřením. Letos v březnu zveřejnili, že zde objevili nové druhy drobnělek, dvoukřídlých, pavouků, motýlů i rostlin. Loni to byl nový druh drobnělky, strašilky i vědcům dosud neznámé druhy škvorů. Olomoučtí odborníci přitom nevylučují, že další nové druhy objeví také mezi dalšími dovezenými rostlinami z Bornea, které nyní botanici a ekologové odborně zpracovávají.