Jeskyně Reed Flute.

Jeskyně Reed Flute. Zdroj: Odee.com

Jeskyně Waitomo se nachází na severním ostrově Nového Zélandu. Oblast je známá díky obrovské populaci světlušek, které žijí na stěnách a jasně září do tmy.
Tham Lod je jedna z nejpůsobivějších a snadno přístupných jeskyní v Thajsku. Je více než 1,5 km dlouhá a hlavní komora je vysoká 50 metrů. Řeka Lang, která protéká třetinou jeskyně dává možnost proplout na bambusovém voru a poslouchat okolní tmou létající netopýry.
Ledovec Mendenhall se nachází nedaleko města Juneau na jihovýchodní Aljašce. Ledovcem prochází jeskyně, kde můžete spatřit vodu, jak stéká přes kameny a led. Je přístupná buď na kajaku nebo slezením po ledových stěnách.
Mramorové jeskyně se nachází na jezeře General Carrera v Chile. Tato unikátní geologický útvar představuje skupinu jeskyní, tunelů a sloupů vytvořených v monolitech mramoru vlnami za 6000 let. Pokud je klidné počasí a hladina bez vln, můžete je navštívit v malém člunu nebo kajaku.
Ledová jeskyně Langjökull byla otevřena 1. června 2015. Táhne se 200-300 metrů do ledovce asi 30 metrů pod povrchem. Jakmile jste uvnitř, můžete vidět led, který se tvořil stovky let. Barva ledu se podle stáří mění od bílé do tmavě modré.
10
Fotogalerie

10 nejkrásnějších jeskynních komplexů

V červnu tohoto roku otevřel Island nové turistické lákadlo. Zpřístupnil totiž veřejnosti jeden z nejrozsáhlejších komplexů ledovcových jeskyní na světě. Tento komplex kromě zážitků nabízí také velmi fotogenické prostředí. Zařadil se tak mezi další obdivuhodné jeskyně po celém světě. Podívejte se v galerii na nejzajímavější z nich.