Shromáždění u Brandenburské brány

Shromáždění u Brandenburské brány Zdroj: čtk, Twitter

Žena truchlící před Bataclanem
Žena truchlící před Bataclanem
Česká vláda uctila v poledne oběti minutou ticha
Německé ministerstvo zahraničí
Studenti jedné z francouzských škol v Rombas
6
Fotogalerie

V poledne Evropa ztichla, uctila památku obětí pařížských útoků

Evropa dnes v poledne minutou ticha uctila památku přinejmenším 129 obětí pátečních teroristických útoků v Paříži, při kterých dalších 350 utrpělo zranění. Vlajky Evropské unie dnes byly pietně staženy na půl žerdi.

Francouzský prezident François Hollande a premiér Manuel Valls drželi minutu ticha na pařížské univerzitě Sorbonně, pietní uctění mrtvých přítomní završili potleskem. Na pařížském náměstí Republiky či u budovy parlamentu shromáždění lidé zazpívali francouzskou hymnu Marseillaisu, někteří lidé podle AP měli transparenty s nápisem Nevystrašíte nás.

K uctění mrtvých se připojila celá Evropa včetně České republiky. Například ve Švédsku, které v Paříži přišlo o zhruba 20letou občanku, se před francouzskou ambasádou ve Stockholmu sešlo několik desítek lidí. Policisté, kteří u budovy hlídkují, v poledne salutovali. Bulharská státní televize zase uvedla, že minutu ticha drželi například studenti francouzských škol v zemi či lidé shromáždění před francouzským velvyslanectvím.

Po celé Evropě dnes vlají unijní vlajky na půl žerdi, staženy byly i před bruselskou budovou Berlaymont, která je sídlem Evropské komise.

Další pietní akty se konají u francouzských ambasád, kde jsou připraveny kondolenční knihy. Ta je k dispozici i na velvyslanectví v Praze. Lidé u francouzských ambasád již od víkendu kladou květiny a zapalují svíčky.

Ve francouzské metropoli v pátek neumírali jen Francouzi, podle dosavadních informací jsou mezi oběťmi lidé z více než desítky zemí, mimo jiné z USA, Tuniska, Švédska, Mexika, Španělska, Rumunska, Portugalska, Maroka, Chile, Británie, Belgie, Alžírska či Německa. Identita všech zabitých dosud nebyla potvrzena.