Amede Modigliani, Nu Couché - 170.4 milionu dolarů

Amede Modigliani, Nu Couché - 170.4 milionu dolarů Zdroj: Archív

Amede Modigliani, Nu Couché - 170.4 milionu dolarů
Bartolomé Esteban Murillo, Neposkvrněné početí - 24 600 liber
Anthony Van Dyck, Odpočinek na útěku do Egypta - 1095 liber
Pablo Picasso, Les Femme d’Algers (Version “O”), 179,4 milionů dolarů.
Thomas Lawrence, Pinkie - 308 tisíc dolarů
7
Fotogalerie

Jak se vyvíjely dnes astronomicky vysoké ceny obrazů

Čínský miliardář Liu Yiqian koupil devátého listopadu tohoto roku obraz od Amedea Modiglianiho, nazvaný Nu Couché za 170.4 milionu dolarů. I s touto cenou je však obraz na druhém místě za Les Femmes d’Algers od Pabla Picassa, který byl letos v květnu vydražen za 179 milionů dolarů. Historie cen uměleckých děl je fascinující. Podívejte se dnes, jak se ceny vyvíjely od pouhé tisícovky liber po stamiliony dolarů. Obrazy zmíněné v textu najdete ve fotogalerii.

1713 - Amsterdam - Prodej kolekce krále Williama III. Oranžského

Jedenáct let po smrti  krále Williama III. byla vydražena jeho sbírka obrazů, včetně děl od Petra Paula Rubense, Veroneseho nebo Rembrandta. Za nejvyšší cenu se vydražil obraz Odpočinek na útěku do Egypta od Anthonyho Van Dycka. Byl vydražen za dnes směšných 1 095 liber.

1852 - Paříž - Napoleonův generál prodává kradený obraz

V roce 1852 prodal dědic Napoleonova generála Soulta obraz Neposkvrněné početí od  Bartolomého  Estebana Murilla za 24 600 liber galerii v Louvru. V Louvru byl obraz vystaven až do roku 1940, kdy byl vrácen Španělsku, odkud byl při válečném tažení ukraden. 

1926 - Londýn - Obraz Pinkie prodán za 380 000 dolarů

Rok před svou smrtí koupil železniční magnát Henry Huntington portrét Sarah Barret Moultonové Pinkie v aukci za 380 000 dolarů. Na obraze, který namaloval Thomas Lawrence v pětadvaceti letech, je dívka z bohaté farmářské rodiny zvaná Pinkie. Obraz si objednala její babička.

1970 - Londýn - 300 let starý portrét otroka prodán za 5.5 milionů dolarů

Alec Wildenstein, tehdejší viceprezident Wildensteinovy galerie v New Yorku, koupil Portrét Juana de Pareja od D. Velázqueze za 5.5 milionů dolarů. Byl to první obraz, který byl vydražen více než za milion liber. 

1990 -  Vincent van Gogh koupen do Japonska

Za necelé tři minuty od začátku přihazování, Ryoei Saito, koupil Potrét doktora Gacheta za neuvěřitelných 82.5 milionů dolarů. Přičemž teprve v roce 1980 pokořil první Van Goghův obraz hranici šesti milionu dolarů. Jednalo se o obraz Le Jardin du poete. Během jediné dekády  již tak měl každý obraz Van Gogha hodnotu 12x větší.

2015 - Picasso boří všechny rekordy

Nedorazil do dražební síně a přesto koupil nejdražší veřejně dražený obraz na světě. Anonymní kupec zaplatil za Picassův obraz Les Femme d’Algers (Version “O”) 179,4 miliony dolarů. 

Soukromé prodeje však překonaly i Picassa - například díla od Marka Rothka, Cézanna nebo Gaugina byla prodána za více než 300 milionů dolarů za kus.