Kilometr 65.  Tady měla začínat odbočka do tajné jeskyně.

Kilometr 65. Tady měla začínat odbočka do tajné jeskyně. Zdroj: © Kacper Pempel / Reuters;

Snímek georadaru, který předložili v polovině srpna nálezci vlaku. Podle odborníků nelze jednoznačně prokázat, zda je pravý, nebo jde o falzifikát.
Pan Słowikovski s dvojicí nálezců:  Polákem Piotrem Koperem  a Němcem Andreasem Richterem
Tadeusz Słowikowski zasvětil hledání vlaku celý život. Jeho informace také dvojice nynějších objevitelů využila.
… a jeho mapy s vyznačenými možnostmi traťových odboček
Animace s obřími podzemními komplexy v Sovích horách. K čemu měly po svém dokončení sloužit?
9
Fotogalerie

Polsko se nevzdává! Pátrání po tajemném zlatém vlaku pokračuje

Do pátrání po tajemném vlaku či dokonce vlacích, plných nacistického zlata a skrývajících se pod zemí u polského města Walbrzych nedaleko hranic s Českem, se pustí hned dva týmy. Rozhodly o tom místní úřady. Zprávami o "zlatém vlaku" z dob druhé světové války žije Polsko už od půli srpna, kdy se o podíl z údajného nálezu přihlásili dva hledači pokladů, Polák a Němec; samotný vlak ovšem až dosud nikdo neviděl.

"Skupina (znalců) doporučila primátorovi (Walbrzychu), aby výzkum vedly dva nezávislé týmy, v odlišných termínech a odlišnými metodami," řekl agentuře PAP mluvčí radnice Arkadiusz Grudzień. Skupinu, která vydala své doporučení, zřídil právě primátor Walbrzychu Roman Szelemej.

První tým, jehož součástí jsou i údajní nálezci vlaku, Piotr Koper a Andreas Richter, má zahájit pátrání příští týden. O dva týdny později přijde řada na tým báňských expertů z Krakova, spolupracujících s jednou z polských televizí.

"Zdůrazňujeme, že průzkumné práce se budou vykonávat neinvazivním způsobem a shodně s povoleními, která Walbrzych získal od památkářů a železnic. Oba týmy dostanou stejné množství času," řekl mluvčí.

Oblast, kde se obrněný vlak s neznámým obsahem údajně nachází, koncem září prohledali vojáci, kteří zjišťovali, zda terén není zaminován, ozářený či zamořený; objevily se totiž dohady, že nacisté mohli ve vlaku převážet otravný plyn, který používali k vraždění v plynových komorách.

Vlak, údajně naložený drahocenným nákladem, prý koncem druhé světové války vyvezli nacisté z tehdy německé Vratislavi a na útěku před Rudou armádou ho ukryli v podzemním tunelu. Místo údajného nálezu má být blízko 65. kilometru trati Vratislav-Walbrzych.

Po záhadě během uplynulých 70 let pátraly tajné služby Spojených států, Rusové a Poláci, ale bezvýsledně - na rozdíl od nás, řekl britskému listu The Guardian Koper s tím, že za úspěch vděčí údajnému očitému svědkovi a georadaru, umožňujícímu propátrávat podzemí.

K probuzení "zlaté horečky" v okolí Walbrzychu přispěl i šéf polských památkářů, náměstek ministra kultury Piotr Žuchowski, který se na konci srpna nechal slyšet, že si je "jistý z 99 procent, že vlak existuje". Avšak podle některých odborníků jde jen o legendu, která se drží při životě už desítky let.

Každopádně ve Walbrzychu, který The Guardian popsal jako pošmourné a depresivní hornické město, kde je pětina lidí bez práce, vznikla myčka aut i prodejna škodovek se "zlatým vlakem" ve firemním názvu. Místní vojvoda, tedy polský protějšek českých hejtmanů, se brání žertování kolegů, kteří mu prý neřeknou jinak než "Indiana Jones", podle dobrodružných filmů o hledání záhadných pokladů. Ale připouští, že zvěsti o pokladu přilákaly do zdejších končin turisty.

Zlatý vlak se sice ještě nenašel, ale už inspiruje písničkáře i satiriky. "Až strach pomyslet, co bude, jestli se vlak skutečně najde," poznamenal list Gazeta Wyborcza.